Raportul MCV este pozitiv, dar petele negre vin de la politicieni. Scrisori otrăvite la Parlamentul European despre grațieri și modificări ale legilor penale. Primii jurnaliști reținuți de când a venit Trump la Casa Albă.

Raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeană este unul pozitiv, fapt remarcat și de președintele Klaus Iohannis. Practic, este al treilea raport pozitiv, dar, ca și în precedentele rapoarte, parlamentarii sunt criticați în special când vine vorba de protejarea colegilor cu probleme în justiție.

„Cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției”, avertizează Executivul de la Bruxelles.

„Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, mai avertizează CE.

De altfel, Comisia Europeană MCV-ul remarcă minusurile din politică de 10 ani, timp în care experții au constatat  că lupta anticorupție a crescut constant, dar în care politicienii au pus piedici justiției.

12 recomandări ale Comisiei Europene sunt cuprinse în raportul MCV de miercuri.

Unul dintre cei arătați cu degetul de Comisia Europeană, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cel mai indignat de faptul că a fost luat la ochi. Tăriceanu consideră că România este discriminată, iarrecomandările raportului MCV sunt ”aberații” și vrea să transmită Comisiei Europene că țara noastră nu mai dorește să coopereze în cadrul Mecanismului.

Nimic surprinzător din partea lui, așa face și când îl mai caută justiția.

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat proiectele de OUG încropite de ministrul Justiției Florin Iordache. Răspunsul este unul negativ, ceea ce înseamnă că magistrații nu susțin OUG-urile.

Tot pe tema grațierii, Monica Macovei și-a acuzat colegii social democrați că dezinformeazaă la Bruxelles în legătură cu „elefanții de la Guvern”. Eurodeputații PSD, prin Viorica Dăncilă, au început o ofensivă de dezinformare a membrilor PE, susținând în scrisori adresate deputaților europeni că Guvernul dorește să grațieze cazuri care reprezintă un pericol social minor, acuză Monica Macovei. #Youth2.0

Prin fiecare moment în care Donald Trump i-a luat peste picior pe reporteri - pe unul dintre ei pentru o dizabilitate fizică - le-a interzis să adreseze întrebări la conferințele sale de presă sau i-a dat afară, a numit presa "dezgustătoare" și "mincinoasă" cu fiecare ocazie în care nu i-a plăcut cum aceasta a prezentat evenimentele în care era implicat, Donald Trump a încercat să îngrădească presa din Statele Unite.

Sâmbătă, atunci când Donald Trump prelua, oficial, funcția de președinte, iar de cealaltă parte a Capitoliului, poporului american protesta masiv, șase jurnaliști care acoperau evenimentul au fost reținuți de fortețe de ordine, iar acum riscă 10 ani de închisoare și plata unei amenzi de 25.000 de dolari.