Liviu Dragnea și Sorin Grindeau au cinat cu Donald Trump și cabinetul său. Comisia Europeană dă milioane de euro pentru reabilitarea drumului național Dej-Baia Mare. Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a postat primele fotografii de la cina pe care a avut-o în Statele Unite cu membrii cabinetului lui Donald Trump, la care era prezent inclusiv președintele-ales.

Liviu Dragnea spune că a avut "onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump" și că i-a "transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România și SUA la un alt nivel", Trump i-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!".

Totuși, cina nu ar fost chiar gratis. Accesul la acest tip de întâlniri este pe bani, iar sumele pentru o cină la care este prezent președintelui ales, Donald Trump s-ar încadra între 500.000 - 1.000.000 de doari. Nu se știe, însă dacă Liviu Dragnea a plătit pentru această cină, cât, și din banii cui.

La București, ambasadorul SUA în România Hans Klemm spune, apropo de cele două proiecte de acte normative vizând justiția, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toți românii.

Klemm nu vorbește doar despre modificările legislative vizând justiția anunțate de Guvernul Grindeanu, dar și despre alte acte normative vizând mediul de afaceri, spunând că Ambasada SUA așteaptă să colaboreze cu noul guvern pentru a se asigura că schimbările legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent și transparent proces de consultare cu toate părțile interesate și spune că Statele Unite o susțin ferm pe Laura Codruța Kovesi.

Iar tot vizavi de proiecte Guvernului, Comisia Europeană a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că urmărește îndeaproape evoluțiile legate de modificările la Codul penal și legea grației și au reamintit că raportul MCV va fi publicat în curând.

Totodată, România a primit, de la Comisia Europeană o contribuție financiară de 57 de milioane de euro, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), la proiectul "Reabilitarea Drumului Național 1C între orașele Dej și Baia Mare".

Principalii beneficiari ai infrastructurii reabilitate sunt utilizatorii locali, naționali și internaționali ai rețelei de transport, locuitorii din județele Cluj și Maramureș, comunitățile locale și serviciile publice. Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial de Transport 2007–2013, în cadrul Axei prioritare 2, ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil”.

INFOGRAFIC Vă reamintim că Parlamentul European a trecut printr-o săptămână dificilă, plină de alegeri. Eurodeputații l-au ales pe Antonio Tajani (PPE, Italia) în funcția de președinte al PE, pe 17 ianuarie. Pe 18 ianuarie, eurodeputații au ales cine sunt cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori ai PE în a doua jumătate a legislaturii 2014-2019. Printre cei 14 vicepreședinți se află și un român, Ioan-Mircea Pașcu (S&D), reales în această funcție. #Youth2.0

În ceea ce privește ce se întâmplă în afara granițelor UE - parlamentul turc a aprobat, în a doua rundă de vot, primele șapte articole privind modificările constituționale ce vor extinde puterile președintelui Recep Erdogan. Șeful Baroului avocaților turci avertizează asupra sfârșitului democrației în Turcia pentru că se teme că obiectivul lui Recep Tayyip Erdogan de a institui un sistem prezidențial va însemna sfârșitul democrației în țara sa.

Tot proiectul de lege ar urma să fie votat vineri sau sâmbătă, fiind nevoie de aprobarea a 330 de de parlamentari din cei 550, iar toate cele 18 articole și care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, susținând că va alimenta autoritarismul în Turcia.