Călin Popescu Tăriceanu este dezamăgit de modelele alese de cei care au ieșit în stradă, dar politicienii nu fac mai nimic pentru a fi admirați, nici măcar nu insistă mai mult pentru drepturile cetățenilor pe care îi reprezintă.

La noi, președintele Senatului consideră că e datoria politicienilor să-i facă pe tineri să creadă în valori pozitive și nu în modele de tip autoritar, care duc la distrugerea democrației. Călin Popescu Tăriceanu a remarcat „criza de modele” care îi face pe tineri să se implice: „ În Statele Unite sau în Uniunea Europeană, în țări ca Spania, tinerii au ieșit în stradă pentru mai multă libertate. La noi, mulți tineri, nu toți, și-au ales ca model binomul Coldea-Codruța”, spune Tăriceanu.

Și, pentru a demonstra din nou cât de mult interes pun pe ce doresc cei care au ieșit în stradă, senatorii intenționau să discute marți chiar proiectul propus de Tăriceanu prin care Președintele și ministrul justiției sunt excluși din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general. Dezbaterea din comisie a fost totuși amânată până când vine raportul de analiză de la MInisterul Justiției.

La americani, Administrația Trump a decis să anuleze un program inițiat de fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, în vederea promovării unor mese mai sănătoase în cantinele școlare, cu mai puține grăsimi, sare și zahăr. Scopul oficial este de a veni cu un alt program, care nu a fost încă prezentat.

Pentru că veni vorba de americani, Comisia Europeană consideră că ar fi „contraproductiv” să se introducă obligativitatea vizelor pentru americanii care călătoresc în statele UE, după ce Parlamentul European a propus o astfel măsură, fiindcă SUA mențin vizele pentru cinci state membre, inclusiv România. Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, spune că obiectivul Comisiei este „deplina reciprocitate” a regimului de vize atât în relațiile cu SUA, cât și cu Canada. (#Youth2.0)

Un alt comisar european, cel pentru extindere, Johannes Hahn, spune că Intrarea Turciei în UE este din ce în ce mai îndepărtată, dat fiind că, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, Turcia a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puțin pentru moment.

Că apele tulburi din jurul Europei nu sunt pe cale să se limpezească prea curând, o arată și rezultatele întâlnirii dintre Angela Merkel și Vladimir Putin. Deși au recunoscut importanța relațiilor economice ruso-germane, cei doi lideri și-au menținut divergențele în privința chestiunilor sensibile precum terorismul internațional, conflictul din Ucraina sau abuzurile comise de autoritățile ruse asupra societății civile.

Cifra zilei: Numărul șomerilor a fost în martie de 486 de mii de persoane, cea mai redusă valoare înregistrată vreodată de Institutul Național de Statistică.