Cazul micuților de la ”Marie Curie” continuă să rămână un mister. Corpul de Control al premierului nu a descoperit cauza îmbolnăvirii nici acum, patru luni mai târziu, însă a aflat că Spitalul din Pitești folosea produse Hexi Pharma.

După un control amănunțit făcut de Corpul primului-ministru, cauza îmbolnăvirii copiilor transferați, la începutul anului, de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie” continuă să rămână un mister.

Micuții diagnosticați cu febră, diaree, gastroenterocolită, dispepsie, pneumonie și rotavirus au trecut, conform Corpului de Control, prin mai multe internări pentru diferite probleme de sănătate, iar acest lucru a dus la o scădere a imunității copiilor, fiind mai predispuși la îmbolnăvire.

Corpul de control al premierului a mai constatat și că Spitalul Județean de Urgență Pitești, de unde au fost transferați micuții a efectuat până în februarie 2016 achiziții de dezinfectanți de la Hexi Pharma.

De la primul ministru trecem la ministrul finanțelor, care vrea să afișeze pe ușa contribuabililor actele fiscale, pentru a le aduce acestora aminte de datoriile restante. Motivul, explică ministrul Anca Dragu, este acela că există situații în care unii contribuabili au uitat de anumite datorii, iar unii dintre ei sunt greu de găsit, iar o reamintire nu li se poate înmâna altfel.

În plus, acest lucru ar trebui să fie benefic pentru că, dat fiind faptul că România are cele mai mici venituri publice din UE în raport cu PIB, cu banii câștigați din insistențele la ușa datornicilor, autoritățile îi pot folosi la construcția de autostrăzi, plata salariilor, în sănătate sau în educație.

România nu se confruntă doar cu problema veniturilor bugetare, ci și cu deșeurile toxice. Țara noastră a avut un plan de gestionare a deșeurilor în perioada 2003-2013, dar nu a fost nici revizuit, nici prelungit, nici înlocuit. Acum, Bucureștiul are la dispoziție două luni pentru a elabora planuri de prevenire și de gestionare a deșeurilor în conformitate cu legile UE sau Comisia Europeană va sesiza Curtea de Justiție.

Pe cei care vor să lase deșeurile în țară și să plece în Franța, MAE îi atenționează că acolo va începe o vastă mișcare socială, pe întreg teritoriul țării, iar transportul în comun este perturbat. Toate acestea au început din cauza adoptării accelerată a noului proiect al Legii Muncii.

Rămânem în UE, dar trecem la criza refugiaților, care continuă să ridice probleme. Cum ruta balcanică s-a închis, autoritățile de la Bruxelles se tem că refugiații vor găsi o nouă rută, mai exact una care va trece prin Egipt. Ca acest lucru să nu se întâmple, mai multe state membre, inclusiv Italia și Franța, au cerut o extindere a misiunii UE din Marea Mediterană "Sophia", către Egipt și Creta. Planul a fost dat peste cap de Grecia, care nu vrea tabere pentru refugiați în Creta.

Din UE, în America. Joi, Donald Trump și-a asigurat nominalizarea din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, el strângând deja numărul necesar de delegați pentru a-și asigura nominalizarea. Alegeri primare vor mai fi în alte cinci state, astfel că Trump va putea să obțină și alți delegați pentru a-și consolida și mai tare poziția.

Recomandarea de lectură a redacției: un articol New York Times despre posibilul sfârșit al tradiționalelor covoare persane.