Când politicienii de la vârf au posibilitatea de a modifica legile pentru a-și favoriza afacerile și interesele personale, o vor face.

Ferma de porci controlată de fiul liderului PSD Liviu Dragnea a primit subvenții europene de 3 milioane de euro în trei ani, dezvăluie HotNews.ro. Faptul în sine ar putea să nu fie o problemă, doar că programul electoral al PSD a propus creșterea subvenției la porci, iar Ministerul Agriculturii s-a grăbit să propună imediat după alegeri un proiect legislativ în această direcție. Mai mult, un grup de parlamentari PSD propun, într-un alt proiect de lege, oferirea de ajutoare de stat producătorilor de carne de porc.

Un alt proiect propus de politicieni (și) pentru politicieni - legea grațierii - mai așteaptă un pic în Parlament. Senatorii din Comisia juridică au amânat dezbaterea proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, la cererea ministrului justiției, care a promis că va veni cu un pachet legislativ de măsuri complementare pentru cei din penitenciare.

În acest timp, Curtea Constituțională apreciază că interdicția ocupării de funcții în Guvern aplicată condamnaților penali este extrem de „delicată” și „cea mai grea soluție” pe care a avut-o de dat până acum a fost, și ea, amânată. Se pare că e greu să le spui infractorilor că nu au dreptul să conducă o țară.

Conflictele de interese nu sunt totuși specifice României. Actualul ministru de interne al Franței și-a angajat fiicele minore în calitate de asistente parlamentare pe vremea când era deputat.

Cât privește profitul de o anumită situație, președintele turc Erdogan pare a fi un adevărat campion. Șeful serviciului german de securitate BND, Bruno Kahl, nu crede că tentativa de puci a fost orchestrată de Erdogan, dar consideră că președintele turc a folosit evenimentele din 2016 drept pretext pentru epurările pe care oricum le-ar fi făcut.

În acest timp, șeful diplomației americane continuă linia dictată de Donald Trump. Secretarul de stat Rex Tillerson intenționează să nu participe la summitul miniștrilor de Externe din NATO din aprilie, dar va vizita Rusia luna viitoare, spun surse citate de Reuters.

România ar putea intra însă în grațiile americanilor după ce CSAT a aprobat o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în 2026 și în perspectivă, ca urmare a alocării a 2% din PIB apărare, o cerință a NATO susținută puternic de Trump.

Dacă tot am adus vorba despre președintele american, recomandarea de lectură este un material The Atlantic despre criza de credibilitate a administrației Trump.