Doi dintre cei mai înfocați eurosceptici au ajuns miniștri în guvernul Theresei May: Johnson la Externe, Davis la Ministerul pentru Brexit. UE nu ridică vizele pentru SUA și Canada. Prună li s-a adresat deținuților: „Nu iau măsuri sub presiune”.

„Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE, nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate, niciun al doilea referendum. Brexit înseamnă Brexit și vom face din el un succes”. Așa și-a început discursul noua șefă a guvernului britanic, Theresa May. Ea a câștigat miercuri lupta pentru șefia Partidului Conservator și, implicit, a devenit premierul Marii Britanii.

Două personaje foarte vocale în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au ajuns în guvernul Theresei May: fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a devenit noul ministru de Externe, iar David Davis este Ministrul pentru Brexit.

În schimb, Comisia Europeană joacă tare cu americanii și canadienii. CE a decis să nu ridice vizele pentru canadieni și americani până când SUA și Canada nu vor elimina vizele pentru toți europenii, adică și pentru români. Comisia Europeană a explicat că, dacă ar ridica vizele, măsura ar avea efecte economice negative pentru UE.

În România, una dintre cele mai importante instituții din țară trece prin schimbări. Curtea Constituțională are un nou președinte, dar și trei membri noi. Fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, numită de doar câteva ore la CCR, a pierdut lupta pentru șefie în fața lui Valer Dorneanu.

La Ministerul Justiției, Raluca Prună a vorbit despre ce se întâmplă în ultimele zile în unele penitenciare din România. „Nu voi adopta nicio măsură sub presiuni”, a spus ministrul, dar a precizat că lucrează de ceva vreme la câteva soluții ce ar putea fi adoptate în toamnă, soluții ce ar mai rezolva din problemele din ANP.

Scade numărul firmelor ce intră în insolvență. Situația se datorează măsurilor fiscale favorabile precum scăderea TVA la produsele alimentare, conform unui studiu Coface. România a avut anul trecut cea mai mare scădere a numărului de insolvențe din Europa Centrală și de Est (ECE).