Europa se pregătește de aniversarea a 60 de ani de la fondarea Uniunii într-un context mai degrabă nefavorabil, dar declarațiile despre viitorul UE abundă în declarații despre unitate și solidaritate.

În așteptarea scrisorii de la guvernul britanic privind activarea articolului 50, liderii europeni încearcă să transmită un mesaj de unitate al blocului european. Declarația de la Roma, ce va fi făcută săptămâna aceasta de celelalte 27 de țări membre, vorbește despre UE ca „viitorul nostru comun”, potrivit unui draft al declarației obținut de agenția Reuters.

„Suntem hotărâți să facem UE mai puternică și mai rezistentă, printr-o și mai mare unitate și solidaritate între noi. Unitatea este în același timp o necesitate, dar și alegerea noastră liberă... Uniunea noastră este nedivizată și indivizibilă”, se arată în document.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mers chiar mai departe, într-un interviu acordat publicației germane Bild, susținând că procesul de ieșire a Marii Britanii din UE îi va face pe ceilalți membri să înleagă că nu merită să plece.

„Dimpotrivă, statele membre rămase se vor îndrăgosti din nou unele de altele și își vor reînnoi jurămintele față de Uniunea Europeană”, spune, optimist, Juncker.

Ar fi, într-adevăr, o schimbare în bine, după ce, în multe rânduri în ultima vreme, europenii au părut să vorbească mai mult unul lângă celălalt decât împreună. Cam așa a fost și mult-așteptata întâlnire dintre Angela Merkel și Donald Trump. Calificată drept „caldă și cordială” de cancelarul german, și - cum altfel - „GREAT” de către președintele american, întâlnirea de la Casa Albă nu pare să le fi schimbat celor doi lideri ideile despre migrație, comerț liber, sau relațiile din NATO.

Ba mai mult, vizita cancelarului german la Washington a dus și la un moment straniu la ședința foto, când Trump a părut că refuză să-i strângă mâna Angelei Merkel.

Nici în România weekendul nu a adus armonie, cel puțin în cadrul ALDE, partidul care formează guvernul alături de PSD. Unul dintre copreședinți, Daniel Constantin, și o parte dintre colegii săi au părăsit o ședință a conducerii pe care au considerat-o nestatutară, în timp ce celălalt copreședinte, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat organizarea a două Congrese (unul ordinar și unul extraordinar) ale partidului luna viitoare.

Nu este clar dacă neînțelegerile dintre cei doi lideri vor duce la ruperea partidului format acum mai puțin de doi ani prin fuziunea Partidului Conservator cu formațiunea desprinsă de Tăriceanu din PNL. Constantin a spus că „aripa” sa sprijină în continuare Guvernul, dar că el este nemulțumit că unele decizii sunt luate sub influența unora din afara partidului, cu acceptul celuilalt copreședinte.

Am mai remarcat în aceste zile și un maxim istoric al importurilor de produse agroalimentare, care au crescut anul trecut cu aproape 12%, până la 6,5 miliarde de euro. Și exporturile au crescut, dar mai ușor, cu circa 4% până la aproape 6 miliarde de euro, astfel că deficitul rezultat din comerțul cu produse agroalimentare a fost de șase ori mai mare decât în 2015.