Merkel nu vrea să renunțe la politica privind migrația, războiul declarațiilor dintre Ghinea și PSD continuă, iar Erdogan își vede liniștit de epurări.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii anticorupție, joi noapte, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA în cursul zilei de miercuri. Olteanu este acuzat de trafic de influență, pentru că ar fi primit de la SOV un milion de euro pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării.

Cancelarul Angela Merkel a avut joi prima reacție după recentele atacuri violente din Germania. Deși a recunoscut că atentatele teroriste au provocat o stare de insecuritate și mai mulți jihadiști au ajuns în Europa, cancelarul german a declarat că nu va renunța la politica de primire a refugiaților.

Pentru a face față situației vor fi întărite instituțiile cu atribuții în materie de securitate.

Cel mai important punct din conferința cancelarului: Merkel s-a referit la intervenția armatei în interiorul țării în cazul atacurilor teroriste majore. Pentru asta trebuie însă modificată Legea fundamentală. 

Președintele Erdogan continuă campania de înlăturare a persoanelor incomode. Acum a ajuns la Ministerul de Externe, de unde au fost concediate mai multe persoane.

Cum unii dintre cei care nu sunt de acord cu politica lui Recep Erdogan au plecat din Turcia, Ankara cere Germaniei să extrădeze adepți ai clericului musulman Fethullah Gulen, considerat a fi în spatele puciului eșuat. 

De obicei, justiția germană este reticentă în a extrăda foști oficiali turci, dacă există riscul ca aceștia să fie supuși torturii sau să nu beneficieze de un proces echitabil.

Pornind de la un memorandum aprobat de Guvern care arată că nu am atras niciun ban anul acesta  în cadrul exercițiului bugetar 2014-2020, PSD atacă Executivul pe motiv că absorbtia este zero pe 2016.

Ministrul Cristian Ghinea a replicat, precizând că absorbția va fi de 3,2 miliarde de euro în 2016. Uită însă să spună că cea mai mare parte a sumei provine din închiderea programelor 2007-2013.

Rămânând pe plan intern, Ministerul Finanțelor și fiscul au reușit din nou să scandalizeze pe toată lumea. Cele două instituții vor să strângă într-o bază de date toate tranzacțiile realizate cu cardul. Motivul invocat: reducerea evaziunii fiscale. Intentia pare, la prima vedere, ușor neconstituțională. Mai mult, prevederea apare într-un act normativ obscur, care nu va fi discutat de Parlament. 

Recomandarea de lectură a redacției: Cum ar putea deveni Fâșia Gaza un hub turistic - The Guardian.