Angela Merkel va obține un nou mandat de cancelar, după ce social-democrații au aprobat intrarea partidului în coaliția de guvernare alături de CDU. Noul guvern ar putea fi instalat în mai puțin de două săptămâni.

La mai bine de cinci luni de la alegerile generale, Germania va avea în sfârșit un guvern. Ultimul obstacol a fost înlăturat după ce SPD a anunțat duminică rezultatele votului membrilor săi privind intrarea, din nou, la guvernare alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, relatează Deutsche Welle.

66% din membrii Partidului Social-Democrat au votat în favoarea formării marii coaliții - GroKo - , iar 34% s-au opus.

Peste 450.000 de membri SPD au participat la vot.

"Nu a fost o decizie ușoară pentru SPD”, a declarat președintele interimar al formațiunii, Olaf Scholz.

Ce urmează

Va fi semnat acordul privind formarea coaliției, iar Bundestagul o va alege pe Merkel pentru a conduce Guvernul de la Berlin. Votul parlamentarilor ar putea avea loc pe 14 martie.

Este cea de-a treia mare coaliție în cei 13 ani petrecuți de Angela Markel în fruntea Executivului, dar de data aceasta GroKo a fost soluția de rezervă, după ce negocierile demarate de CDU după alegerile din septembrie cu Verzii și liberalii au eșuat din cauza celor din urmă. 

Inițial, liderul SPD Martin Schulz a exclus o nouă participare a partidului la guvernare, dar social-democrații s-au răzgândit de dragul stabilității țării, dar și pentru a evita un nou scrutin, în condițiile în care nu stau prea bine în sondaje.

Negocierile au lăsat în urmă și o victimă. După ce a renunțat la șefia Parlamentului European, Martin Schulz s-a retras și de la conducerea SPD, în urma nemulțumirilor declanșate de intenția sa de a ocupa funcția de ministru de Externe.