Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că a criticat abordarea chestiunii mutării Ambasadei, reproșându-le lui Dăncilă și Dragnea că s-au dus în Israel și, fără să se consulte cu el sau cu specialiști pe politică externă, ”s-au găsit vorbind”.

UPDATE

Aflat la Buzău, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că nu comentează declarațiile președintelui până la întoarcerea acestuia în țară.

”Eu respect o cutumă, am respectat, o respect și o voi respecta în continuare, pe care din păcate se vede că dumnealui nu o respectă și nu o s-o încalc nici astăzi. Când un oficial român este plecat din țară, eu niciodată nu am atacat, nu l-am vorbit de rău, pentru că nu vreau ca acel oficial, indiferent cine e - că este adversar politic sau nu - să fie pus într-o situație delicată atunci când are întâlniri cu oficiali străini. După ce se întoarce, vă garantez că vă răspund și o să răspund destul de aplicat nu numai la această afirmație, ci la toate afirmațiile. M-aș fi așteptat să se ocupe acolo și să vorbească despre întâlnirea respectivă și despre ce are România ca interese. Dar, repet, nu vreau să comentez asta astăzi”, a declarat Liviu Dragnea.

+++ 

Aflat la Sofia, la reuniunea informală a Consiliului European și la summitul UE-Balcanii de Vest, președintele a oferit vineri o serie de clarificări privind subiectul mutării Ambasadei României din Israel și relația dintre palate.

Referitor la mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a reamintit că, în chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opțională, este obligatorie: ”Nu există, sau cel puțin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, și acest lucru a fost bine înțeles de toată lumea”.

Șeful statului nu e împotriva analizei privind mutarea sediului Ambasadei, dar a atras atenția că aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, ”între noi, cu specialiști și nu în fața publicului global”.

”Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel și, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialiști pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Așa ceva nu se face, pur și simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educație selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României și din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc”, a declarat Klaus Iohannis.

Opinia publică și președintele au aflat de această intenție în urma unei informații pe surse publicată de G4Media.ro, informație confirmată apoi de Liviu Dragnea. 

Despre decizia MAE de blocare a unei declarații comune a Uniunii Europene privind mutarea ambasadelor din Israel, și românii, dar și președintele au aflat din presa israeliană.

Klaus Iohannis a ținut să precizeze că va avea ultimul cuvânt în privința mutării misiunii diplomatice:

 

”Eu sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectele. Este bine să știm unde stăm. De acolo se va lua o decizie și ultimul cuvânt, conform Constituției, îl voi avea eu, dar nu am decis niciodată în chestiuni importante și chiar mai puțin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezește vorbind într-o țară străină, fără să cunoască toate datele problemei, greșește profund, Nu am de gând să greșesc în această chestiune”.

 

Eurodeputata ALDE Norica Nicolai a declarat săptămâna aceasta la RFI că lucrurile sunt ”cam decise” și că se va ajunge, din nou, la un blocaj instituțional, dacă președintele nu va fi de acord cu mutarea. Și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a lăsat să se înțeleagă că șeful statului - în interpretarea coaliției guvernamentale - nu are niciun cuvânt de spus în această chestiune.

În cadrul audierii de săptămâna trecută din Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, un parlamentar al Opoziției a susținut că a fost încălcată procedura în cazul memorandumului privind analizarea oportunității mutării misiunii diplomatice, aducând ca argumente câteva articole de lege, printre care art. 91, alineatul 2 din Constituție: ”Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”.

”Mă scuzați, n-am auzit cuvântul schimbarea (sediului). Nu e în Constituție”, a replicat Teodor Meleșcanu.

Nu renunță la demisia premierului Dăncilă

Întrebat dacă acum e pace între palate, după întrevederea cu premierul Viorica Dăncilă, Iohannis a răspuns: ”Nu a fost nici război, ... nu a fost nici pace”.

După ce premierul s-a lăudat miercuri că președintele nu i-a cerut demisia în cadrul întâlnirii de marți, Klaus Iohannis a spus contrariul. Întrebat dacă își menține opinia că Dăncilă ar trebui să demisioneze, președintele a replicat sec: ”Evident că da!”

A respins, în schimb, acuzațiile aduse de Viorica Dăncilă și de Liviu Dragnea privind amenințările pe care le-ar fi făcut la adresa premierului:

 

”Eu nu îmi permit să ameninț pe nimeni, cum ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți este problema sa”.

 

Klaus Iohannis a explicat și cum vede implicarea sale în treburile țării, conform Articolului 80 din Constituție, care definește rolul șefului statului:

”Președintele veghează la buna funcționare a autorităților publice. Or a veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până, ca să mă exprim, așa popular, până dăm cu oiștea în gard. Nu, dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este nu opțiunea, este obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții, să cer opinii informate și așa mai departe. Acesta este lucrul pe care îl fac. Ah, că celor de la PSD și din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor și mai cu rezultate”.