Avem o nouă strategie anti-corupție. Rămâne de văzut dacă guvernul va avea timp să o implementeze și dacă strategia va produce efecte.

Guvernul a lansat ieri o nouă strategie anti-corupție, care își propune să fie un document de referință pentru toate instituțiile statului. Strategia pune accentul pe prevenție și educația anti-corupție și cere implicare din partea populației ca beneficiari principali ai serviciilor publice.

Premierul Dacian Cioloș a criticat faptul că după atâția ani de democrație încă se mai face diferența „între ce e al meu e al meu și am grijă și ce e al statului e al tuturor, deci pot să bag mâna până la cot, pentru că nu e responsabilitatea mea”.

Tot la acest capitol, procurorii anti-corupție au finalizat dosarul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și au trimis-o în judecată. Olguța Vasilescu este acuzată de patru infracțiuni de luare de mită, două fapte de „folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” și două fapte de spălarea banilor.

Sănătatea este o altă temă a discursului anti-corupție guvernamental, atât premierul cât și ministrul sănătății Vlad Voiculescu amintind o replică intens folosită în ultimele opt luni: „Corupția ucide!” Voiculescu a subliniat că unele probleme din spitale au de-a face cu un management defectuos care are la bază practici prezente în vechea strategie anti-corupție. E drept că ministrul și-a petrecut ultimele săptămâni încercând să lămurească fel de fel de cazuri, de la infecțiile intraspitalicești la viermii de la Spitalul de Arși.

Nici nu mai miră astfel că inspectorii sanitari care au efectuat un control la spitalul Bagdasar-Arseni au descoperit nereguli legate de respectarea normelor de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție și de gestionarea deșeurilor periculoase rezultate din activitățile medicale. Mai mult, inspecția nu a putut verifica documentele privind activitatea Serviciului pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale și nici cele care privesc prestarea serviciilor de curățenie și dezinfecție, astfel că activitatea de control continuă.

Tot din zona spitalelor, dar de peste hotare, a venit o informație tristă. A fost confirmat decesul unui cetățean român în atacul de la Nisa de săptămâna trecută.

În Turcia, s-a aflat cine l-a salvat pe Erdogan în timpul loviturii de stat, care îi dă acum ocazia președintelui turc să elimine indezirabilii. După armată și justiție a venit rândul educației.

Autoritățile turce au concediat peste 15.000 de angajați din educație bănuiți de legături cu rețelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, inamicul numărul unu al lui Recep Erdogan, care l-a acuzat că este în spatele tentativei de lovitură de stat. Mai mult, posturilor de radio și televiziune apropiate lui Gulen li s-au retras licențele.

Textul recomandat de astăzi încearcă să demonstreze cum plagiatul discurs al Melaniei Trump evidențiază minusurile candidatului republican la președinție.