SUA încearcă să-și recapete influența în statele din Europa Centrală, unde Rusia și China au pătruns în ultimii ani. Nu e și cazul României, dar, pe de altă parte, Bucureștiul e într-o coliziune tot mai mare cu Uniunea Europeană.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, vizitează săptămâna aceasta Ungaria, Slovacia și Polonia, având ca obiective consolidarea NATO și contracararea influenței Chinei și Rusiei în țări din regiune. La Budapesta, cel puțin, mesajul său nu pare să fi fost înțeles. Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a respins criticile americane privind afacerile din energie cu Rusia și a susținut că Ungaria își respectă obligațiile de membru al Alianței Nord-Atlantice.

Încotro se îndreaptă Ungaria e greu de anticipat, dar discursul naționalist al premierului Viktor Orban nu e deloc încurajator. Nu există viitor pentru națiunile cu "populații mixte", deoarece cultura creștină se diluează din cauza islamizării, prin urmare imigrația nu reprezintă un răspuns la problema declinului demografic din Europa - spune Orban, transmițându-le conaționalilor că e nevoie de ”copii unguri”.

Nici România nu e prea sensibilă la criticile europene. Ministrul Justiției, Tudorel Toader tocmai l-a anunțat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că Guvernul român va da o ordonanță de urgență privind recursul în anulare. În replică, Executivul de la Bruxelles a reamintit Bucureștiului că, după cum a spus și Curtea de Justiție a UE, este important ca deciziile judiciare definitive să nu mai poată fi contestate”.

Și ministrul olandez al Justiției, Ferdinand Grapperhaus, a avertizat, într-un interviu acordat TVR, despre regresul în lupta anticorupție din România. Cum Olanda e una dintre țările care s-au opus în trecut aderării României și Bulgariei la Schengen, nu e greu de înțeles că această atitudine se va menține dacă Bucureștiul continuă pe drumul iliberalismului.

Atenția pe plan intern a fost acaparată de problema bugetului. Deși a lucrat la proiectul de buget - sau cel puțin așa s-a lăudat pe Facebook - Liviu Dragnea s-a trezit că serviciile au prea mulți bani, astfel că a depus un amendament pentru mutarea unor sume importante de la serviciile de informații către programe în sănătate. 

Până și calmul Guvernator al BNR s-a săturat de ”habarnismul” de la Palatul Victoria și a lansat critici la adresa lui Darius Vâlcov, consilierul condamnat în primă instanță al premierului Viorica Dăncilă.

În total contrast cu modul în care se face bugetul în România, la Bruxelles discuțiile despre buget se poartă în jurul unor subiecte sensibile. Printre ele, întinerirea sectorului agricol, schimbarea generațiilor reprezentând o provocare în majoritatea statelor europene. #AGRI 

Recomandarea de lectură a redacției: Un interviu Der Spiegel cu Ben Rhodes, consilier al fostului președinte Barack Obama - ”Trump Is Just Tearing Things Down”