Pare cum nu se poate mai potrivit ca dosarul mineriadei din 13-15 iunie să fie trimis în judecată chiar la aniversare. Din păcate, două decenii mai târziu.

De fix 27 de ani a fost nevoie pentru ca evenimentele din 13-15 iunie 1990, soldate cu patru morți și peste 1.200 de răniți, să ajungă în fața judecătorilor. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu sunt doar câteva nume din lista inculpaților în dosarul mineriadei, aceștia fiind acuzați de infracţiuni contra umanităţii, pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.

Un alt fost președinte este, și el, bântuit de fantomele trecutului. Traian Băsescu va fi, din nou, cercetat pentru abuz în serviciu, după ce judecătorii Curții Supreme au admis cererea procurorilor de redeschidere a dosarului „Flora”, care privește retrocedarea unui teren în București. Traian Băsescu este acuzat că ar fi retrocedat ilegal în 2003, pe vremea când era primar general al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătrați în zona Dămăroaia, pe care a fost construit complexul comercial Flora.

Atenția publică pică însă în aceste zile pe războiul intern din PSD, care - la doar jumătate de an de la câștigarea alegerilor și fără o opoziție reală din partea altor partide - pare că își caută dușmanii în interior. O evaluare a miniștrilor făcută de liderul Liviu Dragnea - care, spun surse din partid, a dat puține note de trecere - ar fi dus la ruptura definitivă între acesta și premierul Sorin Grindeanu. Dragnea i-a cerut lui Grindeanu demisia în mai multe rânduri, amenințându-l cu retragerea sprijinului, dar premierul l-a refuzat pe șeful partidului.

Una dintre temele la care actualul guvern stă prost este absorbția fondurilor europene, dar ministrul de resort promite că lucrurile vor accelera în următoarele luni. Rovana Plumb spune că absorbția va decola în scurt timp și va ajunge la 9% la finalul anului, de la 0,5% în prezent.

Cearta dintre Dragnea și Grindeanu a provocat și momente comice, în alte partide. Eugen Tomac, președinte executiv al PMP, a spus că a auzit, inclusiv de la parlamentari PSD, că Dragnea ar dori să pună un premier de la UDMR, ceea ce a provocat o declarație sarcastică a șefului formațiunii ce reprezintă etnicii maghiari, Kelemen Hunor: „L-aţi întrebat pe domnul Tomac ce a fumat astăzi dimineaţă? Şi cu un aer grav a anunţat acest lucru. A tras ceva pe nas? E grav, când un lider de partid, cu un aer atât de grav, vorbeşte prostii”.

Nu știm ce se fumează la PMP, dar știm că aproape un sfert din europeni au încercat droguri, la un moment dat în viața lor. Găsiți mai multe informații într-un infografic cu cele mai utilizate, și cele mai capturate, droguri la nivel european, dar și în România. (#Youth2.0)

Recomandarea de lectură este un articol The Verge despre istoria secretă a telefonului care a schimbat modul în care utilizăm tehnologia.