Guvernarea PSD nu contenește să ne uimească. După ce partidul și-a dărâmat propriul guvern, acum îi distruge bugetul.

PSD vs PSD, faza pe comisie: ce nu au reușit zeci de organizații de business, analiști, comentatori sau politicieni, a reușit chiar partidul. Comisia de buget și finanțe a Senatului, dominată de aleși ce susțin coaliția guvernamentală, a respins obligativitatea introducerii plății defalcate de TVA de la 1 ianuarie 2018 pentru toate companiile. Ba mai mult, Comisia a avizat negativ mai multe măsuri prin care Guvernul Tudose spera să „proptească” bugetul, grav afectat de majorările populiste de cheltuieli, precum mărirea accizelor la carburanți, care este deja în vigoare.

Sigur, circuitul legislativ e lung și modificările pot fi uitate pe parcurs, dar votul senatorilor din Comisia de buget, în special al membrilor PSD, este un semnal prost pentru Guvernul format de social-democrați împreună cu ALDE, mai ales că situația se deteriorează lună de lună.

Deficitul bugetar a ajuns la 0,8% din PIB după opt luni - o cifră care nu pare îngrijorătoare, dar este dublu față de „gaura” înregistrată în aceeași perioadă din 2016, când autoritățile abia au reușit să țină deficitul pe întreg anul la limita de 3% din PIB. Creșterea veniturilor este mai mică decât cea a cheltuielilor statului, chiar în condițiile în care Guvernul a tăiat masiv de la investiții pentru a face cheltuieli imediate, cu plata pensiilor și a salariilor.

Guvernul are însă și alte probleme pe cap acum, cu două doamne ministru - Rovana Plumb și Sevil Shhaideh - acuzate de corupție. Desigur că PSD a făcut scut în jurul lor, ba chiar un alt ministru, cel al justiției, le-a luat apărarea, spunând că nu era treaba DNA să investigheze legalitatea unei Hotărâri de Guvern. Însă președintele Klaus Iohannis, care nu poate face prea multe în acest caz, a ieșit totuși din muțenie, reluând ideea că „ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal... să ajungă în conducerea statului, pentru ca automat apare o presiune imensă asupra justiției”.

De fapt, presiune a pus chiar ministrul Tudorel Toader prin declarația sa la adresa afacerii Belina, care a determinat DNA să sesizeze Inspecția Judiciară pentru imixtiune în activitatea procurorilor.

În acest context, nici nu este de mirare că un alt ministru - Viorel Ilie, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul - ar putea scăpa cu totul de cercetarea penală, pentru că senatorii nu au avizat cererea DNA.

Recomandarea de lectură: Financial Times arată cum folosesc ONG-urile tehnologia pentru a combate activitatea politicienilor într-un alt stat est-european, Polonia.