Ascensiunea meteorică a Vioricăi Dăncilă a fost stopată în turul al doilea al alegerilor prezidențiale de Klaus Iohannis, iar fostul premier a revenit de unde a pornit.

„Fostul lider se regăsește în echipa partidului ca și președinte la doamne, acolo unde doamna Dăncilă a fost președinte”, a spus Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, după o ședință încinsă ce a avut loc marți seară.

A fost o ședință a Comitetului Executiv al PSD în care mulți lideri ai partidului și-au depus demisiile, forțându-i astfel mâna Vioricăi Dăncilă. După dinamitarea vechii structuri de conducere, Ciolacu conduce acum o echipă interimară, cu mandatul de a organiza un congres în februarie pentru alegerea viitorilor lideri PSD.

Propulsată în poziția de premier de Liviu Dragnea la începutul anului 2018, Viorica Dăncilă va ieși în curând din atenția publicului, dar va rămâne un soldat fidel al partidului al cărei membru este de peste două decenii. În nici doi ani, Dăncilă a devenit premier, președinte interimar al PSD - după încarcerea lui Dragnea - și apoi președinte ales al partidului, candidat la prezidențiale. Dar noiembrie 2019 nu i-a adus promovarea în funcția de președinte al României, ci revenirea ca „președinte la doamne”, cum i-a spus Ciolacu, adică în poziția de lider al Organizației Femeilor Social Democrate.

În schimb, noul guvern se luptă acum cu moștenirea lăsată de cabinetul condus de Viorica Dăncilă. Proiectul de rectificare a bugetului prevede un deficit de 4,3% din produsul intern brut, mult peste limita admisă de UE, de 3% din PIB. Rectificarea este necesară, spune cabinetul PNL, din cauză că veniturile bugetare sunt mult sub plan, în timp ce singurele cheltuieli care au scăzut sunt cele aferente proiectelor din fonduri UE și investițiile. În plus, a punctat premierul Ludovic Orban, guvernul PSD a lăsat multe „facturi” neplătite - de la TVA care nu a fost rambursat la timp firmelor la concedii medicale nedecontate.

Dar guvernul Dăncilă a propus creșterea salariului minim, iar cabinetul condus de Orban vine acum cu mai multe formule pentru a face predictibile aceste creșteri. Oricum ar fi însă calculat, de la 1 ianuarie salariul minim va crește cu 7,2%, adică circa 85 de lei net.

De cealaltă parte, contracandidatul Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis ne promite că în al doilea mandat va fi mult mai incisiv.

Recomandarea zilei este despre un mod atipic de a protesta: o galerie foto cu picturi murale din Bagdad, din The Guardian.