PSD și ALDE au ales noua echipă a lui Mihai tudose și se așteaptă votul de învestire din Parlament. Premierul desemnat spune că are ficatul tare. Legea bugetarilor a fost promulgată de Iohannis, iar Dodon inventează 2018: „Anul lui Ștefan cel Mare”.

Liviu Dragnea și-a ales un nou premier, iar pentru acesta a ales o nouă echipă guvernamentală. De fapt, nu este chiar nouă, majoritatea fiind demisionarii din guvernul Grindeanu, cei care au picat la evaluarea lui Darius Vâlcov și reevaluați subit. Liviu Dragnea i-a fixat miniștrii și lui Sorin Grindeanu, astfel că putem să-i spunem noului guvern că este varianta Dragnea 2.0.

Viitorul premier, căci nu prea sunt dubii în ceea ce privește votul din Parlament, s-a „bucurat” de multe epitete din partea cetățenilor, iar una dintre cele mai des folosite a fost că arată de parcă ar trage la măsea mai mult decât este cazul. Mihai Tudose pare să le vină în întâmpinare celor care se amuză pe seama alcoolului și spune că are ficatul tare și „duce”.

Pus în fața unei majorități parlamentare care a votat fără prea mari probleme legea salarizării bugetare, președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de promulgare. Dacă nu ar fi acceptat-o, cel mai probabil i see întorcea la fel în scurt timp și a doua oară ar fi fost nevoit să o promulge.

Nu am vrea să ocupăm prea mult Espresso EurActiv cu Parlamentul României, dar trebuie să remarcăm că unii nu au stare și vor să „muncească” și în timpul vacanței. Vorbim despre comisia care se joacă de-a ancheta alegerilor prezidențiale din 2009, acolo unde procurorii nu au găsit nicio infracțiune. Alte probleme nu mai există pe ordinea de zi.

Aici, Traian Băsescu a avut alte trei propuneri pentru colegii parlamentari. Una dintre ele a fost anchetarea corectitudinii lui Alexandru Ioan Cuza, iar ultima a fost despre desemnarea lui Mihai Tudose premier de către Klaus Iohannis.

Problema existenței (sau nu!) a unui prag la infracțiunea de abuz în serviciu a continuat și astăzi cu dezbateri la Ministerul Justiției. A fost la fel ca pe vremea lui Iordache, care a făcut un simulacru de dezbatere publică. Doar personajul din fruntea Ministerului Justiției este altul. Lumea cere prag de 1 leu, iar europarlamentarul Monica Macovei spune că ar trebui să fie între 1 și 1.000 de lei. (#Youth2.0)

Dacă trecem Prutul, vedem că președintele Republicii Moldova a anunțat că va declara prin decret prezidențial 2018 drept „Anul Ștefan cel Mare”. Dodon este adept al doctrinei moldovenismului, un curent de sorginte sovietică, care încearcă să demonstreze că moldovenii sunt un popor diferit de cel român, astfel că o sărbătoare inventată brusc nu îi strică.

Topul amenzilor colosale date de Comisia Europeană. Executivul european a amendat marți Google cu suma record de 2,4 miliarde de euro, cea mai mare amendă acordată unei companii pentru abuz de poziție dominantă, este cea mai mare sumă, dar sunt și alte ccompanii celebre care au fost pedepsite de Comisia Europeană.