Un sondaj realizat de Forumul Economic Mondial cotează liderii politici din România printre cei mai puțin credibili din lume, iar modul în care aceștia votează în Parlament nu face decât să arate că ne merităm locul din partea de jos a clasamentului.

Că România are politicieni pe care nu te poți baza nu mai miră pe nimeni, curioasă este însă compania în care țara noastră se află într-un raport al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF). Un sondaj realizat de organizație în rândul oamenilor de afaceri locali și expați din peste 200 de țări și teritorii a evidențiat că, în rândul economiilor emergente, liderii autoritari sunt priviți cu mai multă încredere de comunitățile de business decât cei din țările democratice.

Astfel, liderii din Singapore, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Rwanda sunt apreciați ca având cele mai ridicate standarde etice din rândul statelor emergente. În schimb, politicienii din democrații ca Brazilia, Paraguay, Mexic sau România sunt printre cei cu cele mai joase standarde de etică.

Astfel, parcă pentru prima dată e posibil să nu ne pară rău că suntem la coada topului, chiar dacă până și politicienii din Republica Moldova sunt apreciați ca fiind mai de încredere decât liderii români.

Și cum să nu fie priviți cu neîncredere când deciziile Parlamentului de la București sunt extrem de imprevizibile. După ce luni Senatul a adoptat o propunere legislativă a șefului PSD, Liviu Dragnea, extrem de populistă de altfel, la doar șapte zile de la depunere, marți Camera Deputaților a votat, în unanimitate, legea conversiei creditelor în franci elvețieni, cu unele modificări de ultimă oră.

După ce săptămâna trecută deputații votaseră pe articole forma finală a legii, dar nu au mai dat un vot final din lipsă de cvorum, luni deputații PSD au venit cu un nou amendament, care elimină plafonul maxim de 250.000 de franci, iar legea a trecut practic fără nicio restricție la conversie. Legea mai necesită acum doar semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Un fost președinte al Camerei Deputaților a fost marți trimis în judecată. Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în cazul numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. În acest dosar, procurorii DNA l-au audiat și pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte al Senatului, cel care l-a anunțat personal pe Liviu Mihaiu că va a primit funcția.

Bogdan Olteanu, care este acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Mihaiu ca guvernator al Deltei, a pledat nevinovat în fața procurorilor.

De cealaltă parte a spectrului politic, actualul premier Dacian CIoloș și-a prezentat luni seară o platformă politică - deși a reiterat că nu va candida la alegerile din 11 decembrie - care este apreciată de Klaus Iohannis drept „foarte bună”. Probabil, Cioloș nu a venit cu ea doar ca să arate că are o gândire serioasă, ci dorește „să meargă mai departe”, a spus președintele Iohannis.

În acest timp, lumea internațională are o nouă problemă. După ce Irakul a pornit ofensiva pentru recucerirea orașului Mosul din mâinile Statului Islamic, autoritățile se tem că membrii organizației teroriste s-ar putea dispersa în întreaga lume, dacă jihadiștii pierd controlul asupra părții irakiene a autoproclamatului califat.

La recomandarea zilei avem o inițiativă a comunității de business din Paris care vrea să atragă afaceri care urmează să părăsească Marea Britanie ca urmare a Brexitului.