Dincolo de agitația politică sterilă, problemele sociale din România sunt acute, dar cel mai adesea tratate cu indiferență. Fenomenul discriminării care sunt altfel e și el prezent.

Camera Deputaților a adoptat ieri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care protejează femeile de cei care le interzic să alăpteze în public. La prima vedere, ai zice că nu era nevoie de o astfel de lege. Cine ar fi deranja de un proces cât se poate de natural? Surpriză, o grămadă de oameni, inclusiv multe femei furioase, au invadat social-media cu comentarii negative.

O altă problemă care n-ar trebui să existe e cea a segregării școlare. Cum statul face prea puține pentru a o combate, rămâne în sarcina societății civile să se ocupe. 

Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară au lansat joi monitorizarea segregării școlare în 880 de localități din 11 județe. Acțiunea are loc în cadrul proiectului Școala pentru toți copiii II, finanțat de Active Citizens Fund.

Traficul cu ființe umane este o altă chestiune în care statul român pare depășit. Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei îndeamnă România să se asigure că traficul de ființe umane este pedepsit eficient și că victimele traficului au acces la compensații.  

GRETA notează că un număr semnificativ de sentințe sunt cu suspendare, iar utilizarea recunoașterii vinovăției pentru a obține o condamnare diminuată sau alte înțelegeri similare le permit multor infractori să primească pedepse reduse.

Rămânând la acest capitol al incapacității statului de a gestiona buna funcționare a societății, trebuie să consemnăm și declarațiile președintelui Iohannis, ale primarului Nicușor Dan și ale ministrului mediului privind pistele de biciclete. Declarații corecte. Doar că ele nu sunt urmate de acțiuni. Măcar s-a ”tuns” iarba din Herăstrău.

Probleme și mai grave întâlnim și în Cehia și Ungaria, conduse de doi premieri care s-ar fi înfruptat din fonduri europene, fără respectarea regulilor. În fața acuzațiilor, ei arată cu degetul spre UE și flutură steagul suveranității.

Recomandarea de lectură a redacției: The Atlantic - The Capitol Rioters Won