Primul tur al prezidențialelor s-a încheiat cu o surpriză: clasarea pe locul trei a lui Dan Barna cu un rezultat mult sub așteptări.

În campania electorală, Alianța USR-PLUS a mizat pe scoaterea, pentru prima dată, a PSD din turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, creând o așteptare uriașă printre susținători și nu numai. Rezultatul a fost însă unul cumplit de dezamăgitor: nu numai că Dan Barna nu a reușit acest lucru, dar a fost departe de scorul Vioricăi Dăncilă și de procentul USR-PLUS la europarlamentarele din mai. 

Barna a recunoscut că e dezamăgit, dar a anunțat că nu demisionează, dar își asumă întreaga responsabilitate. Cum și-a asumă nu știm deocamdată. Explicațiile oferite până acum nu arată că a înțeles unde s-a greșit. Urmează discuțiile și reproșurile din interiorul Alianței, unde raportul de forțe între USR și PLUS s-ar putea schimba în favoarea formațiunii conduse de Dacian Cioloș.

Analiza rezultatelor arată că președintele Klaus Iohannis a câștigat votul în cele mai multe județe, inclusiv în Moldova, altădată un fief al PSD. Viorica Dăncilă a câștigat doar în județele din sud, plus Botoșaniul. 

Cei mai numeroși votanți au fost cei din categoria 45-64 de ani, în timp ce tinerii au absentat masiv. Femeile și românii din mediul urban au votat în număr mai mare decât bărbații și ruralul.

Pentru turul al II-lea, Dacian Cioloș i-a îndemnat pe votanții Alianței să-l voteze pe Klaus Iohannis, răspunzând astfel unor supărări exprimate în spațiul online, unii susținători anunțând că ar pefera s-o voteze pe Viorica Dăncilă.

Răsuflând ușurați că s-au salvat de la o înfrângere umilitoare, social-democrații se pregătesc deja de turul al II-lea și solicită o dezbatere televizată între cei doi candidați. Klaus Iohannis nu prea vrea și nici staff-ul său de campanie, pe motiv că cei doi sunt cunoscuți, iar o dezbatere nu ar aduce nimic nou.  O invitație la dezbatere a fost lansată și de Universitatea din București și Europa FM. Și Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIPI) îi provoacă pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la o dezbatere online. Deocamdată, președintele nu a răspuns acestor două invitații, dar nu prea sunt semne că ar fi dornic, în pofida apelurilor numeroase din partea cetățenilor și analiștilor.

Recomandarea de lectură a redacției: Politico.eu - Hard lessons from Spanish liberals’ electoral collapse