O parte dintre cei implicați în atacul PSD asupra legilor justiției au început să depene amintiri.

Președintele Klaus Iohannis a remarcat miercuri că în PSD se plătesc acum diverse polițe, în discuții ciudate „în PSD, și între PSD și sateliții PSD”, care aduc anumite lămuriri „din perioada când PSD a atacat violent justiția, când PSD a atacat violent legile justiției”.

Iar șeful statului promite că legile vor fi acum „reparate”. Nu este clar însă cum ar putea fi reparate, dat fiind că Parlamentul are fix aceeași componență ca atunci când au fost votate modificările, iar referendumul de anul trecut, convocat chiar de președintele Iohannis, a cerut stoparea schimbărilor prin ordonanțe de urgență aduse legilor justiției.

De cealaltă parte, PSD clamează că, de fapt, a făcut curățenie în legile justiției și că, oricum, modificările „nu au ajutat niciun pesedist să nu ajungă în închisoare”. Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, invocă însă diverse afirmații făcute în spațiul public pentru a produce o știre care „să astupe tâmpeniile Guvernului”.

Dar disputa majoră dintre PSD și PNL se duce în aceste zile pe bugetul statului și pe măsurile populiste care pot îngropa finanțele României într-o criză economică ce a picat fix în an electoral.

Cu toate acestea, PSD și PNL sunt pe aceeași lungime de undă în unele privințe, cum ar fi educația sexuală în școli - sau, mai degrabă, blocarea acesteia.

Iar acum PSD și PNL trebuie să colaboreze și pentru a evita un blocaj al autorităților locale, după ce criza coronavirusului a expus limitările existente în general în legislația autohtonă.

În alte știri:

Iohannis promite marea cu sarea în materie de construcție de autostrăzi, căi ferate sau spitale din fonduri UE, uitând parcă ce istoric are România la absorbția de bani europeni pentru lucrări de mare infrastructură.

Comisia Europeană promite mai mulți bani pentru agricultură.

Noi consultări pe tema salariului minim în UE.

Situație complicată în SUA

Recomandarea zilei: Un reportaj the Guardian despre problemele minerilor într-o Europă care se vrea mai verde