Bucureștiul e în atenția lumii prin găzduirea a două evenimente importante zilele acestea, dar pe plan intern asaltul PSD asupra instituțiilor își continuă netulburat cursul.

Miniștrii de Externe din Franța, Germania și Marea Britanie au făcut un anunț important la București: înființarea unui mecanism care să permită companiilor europene să facă afaceri cu Iranul, ocolind sancțiunile americane. Dacă va funcționa sau nu rămâne de văzut. Dar decizia a fost luată în România, care găzduiește zilele acestea reuniunile informale ale miniștrilor apărării și de externe din UE.

Chiar în timp ce șeful NATO avertiza la București că rachetele rusești pot lovi orașele europene, Curtea de Apel București făcea jocurile PSD, lăsând armata fără conducător. Dacă interesele de partid o cer...

Șef NATO care le-a reamintit europenilor că 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vor proveni de la aliați care nu sunt membri UE, adică SUA, Canada și Marea Britanie, după Brexit, astfel că eforturile UE pentru apărare trebuie să fie complementare și nu concurente cu cele ale Alianței.

Reuniunea informală a miniștrilor de Externe s-a axat pe teme de actualitate, precum Venezuela, Parteneriatul Estic și China, prilej pentru șeful diplomației ungare să se plângă de faptul că ritmul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest e destul de lent. El le-a reproșat occidentalilor că nu înțeleg chestiunea așa cum o înțeleg românii, ungurii sau polonezii. 

Prea puțin atenți la discuțiile și deciziile luate în capitala lor, politicienii români și-au văzut netulburați de luptele lor mărunte. PSD i-a șters numele lui Mihai Tudose de pe plăcuța de la intrarea în sediul filialei din Brăila, fapt ce nu l-a împiedicat pe un alt social-democrat să treacă și el în tabără lui Victor Ponta.

Mult-așteptata propunere de buget a apărut - cum altfel? - la ceas de noapte. Proiecția bugetară pentru 2019 are la bază o creștere economică de 5,5%, prognoză mult mai optimistă decât cea a instituțiilor internaționale, inclusiv a Comisiei Europene.

Într-un interviu acordat EurActiv, Laczko Denes, manager general al UBM Feed Romania, povestește cum trei investitori din România și Ungaria au decis să construiască în județul Mureș o fabrică de nutrețuri combinate, după ce au văzut cât de multe cereale exportă România și câte furaje importă. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Deutsche Welle detaliază modul în care va funcționa mecanismul anunțat la București de șefii diplomațiilor din Franța, Germania și Marea Britanie.