În această săptămână, aproape toată atenția a fost atrasă se subiectul Kovesi, dar România are probleme mult mai mari de rezolvat. Și nu, nu e vorba de rezerva de aur...

Posibila numire a Laurei Codruța Kovesi drept primul șef al nou-înființatului Parchet European ar fi, fără îndoială, un mare pas pentru magistratura românească. Dar, fără îndoială, magistrații ar fi mult mai fericiți dacă ar fi lăsați de politicieni să-și facă treaba.

În acest timp, secția specială de investigare a magistraților merge mai departe cu singurul său caz făcut public până acum - fix anchetarea Codruței Kovesi.

De cealaltă parte, a politicienilor, este cunoscută aversiunea coaliției guvernamentale pentru această posibilă numire, dar liberalii „somează” Guvernul să dea un mandat de susținere pentru un român „care are șansa de a ocupa o poziție de prim rang în arhitectura europeană”.

Chiar și Financial Times a scris un editorial în care își exprimă sprijinul pentru fosta șefă a DNA.

Dar România are probleme mult mai mari decât numirea lui Kovesi. Un raport al Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, notează că „există obstacole sistemice care îngreunează în mod serios protejarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în România”.

Raportul Consiliului Europei arată că, în pofida unui cadru legislativ și politic îmbunătățit, sunt necesare măsuri ample pentru a remedia lacunele în ceea ce privește protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Comisarul Mijatovici este în mod special preocupată de subfinanțarea sistemului de asistență socială pentru adulți și copii cu dizabilități, mai ales în contextul bugetului recent adoptat, dar și de violența împotriva femeilor și reforma în curs a sistemului judiciar și a legislației penale.

Dar PSD are o problemă cu faptul că BNR ține mare parte din rezerva de aur la Banca Angliei, și vrea să o aducă înapoi. Explicația lui Șerban Nicolae - „Așa cum dumneavostră, din obișnuiță, vă țineți bijuteriile acasă, nu la vecini, și nici nu plătiți chirie să vi le țină vecinii, eu cred că suntem în situația în care România își poate permite să țină rezerva de aur în propriul teritoriu, să nu mai plătească chirie” - arată o crasă necunoaștere a regulilor economice.

Pe pan extern, o nouă întâlnire între Donald Trump și Kim Jong Un s-a încheiat abrupt, fără anunțata semnare a unui acord.

Ce urmează după acest summit - recomandarea de lectură din The Atlantic.