De la legislatură la legislatură, Parlamentul României s-a degradat, ajungând în prezent să semene mai mult cu o galerie de fotbal.

Cine a urmărit vreodată dezbaterile dintr-un for legislativ european sau din Congresul SUA, știe că Parlamentul României nu mai e demult un loc frecventabil, dacă nu ai nervii tari. Chiar dacă unii membri respectă statutul și menirea acestei instituții democratice fundamentale, imaginea Parlamentului e afectată serios de ”scandalagii”. Aflat permanent în sondajele din ultimii ani printre instituțiile în care românii nu au încredere, actualul Legislativ seamănă mai degrabă cu o galerie de fotbal, decât cu un for serios, care adoptă și respinge legi în interesul poporului.

Nu întâmplător, unul dintre liderii formațiunii AUR, George Simion, e un fost ultras, care a adus în Parlament tacticile folosite pe stadion de grupări extremiste. Nici colegii săi de partid nu sunt mai prejos. Regulile dezbaterii parlamentare sunt străine pentru ei și nici nu par dispuși să le învețe.

Moțiunea simplă împotriva ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, dezbătută luni în Camera Deputaților, ar fi putut fi un prilej de discuții utile privind starea jalnică a sistemului sanitar românesc, care - la peste cinci ani de la Colectiv - tot nu e în stare să aibă grijă de marii arși. Dar a fost doar un schimb furios de mingi. Fără niciun fel de jenă, deputații social-democrați i-au reproșat unui ministru aflat în funcție de două luni, tot ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani, perioadă în care PSD a avut numeroși miniștri, iar Adrian Streinu Cercel - acum senator PSD - a condus timp de 20 de ani - Institutul Matei Balș. Trei dintre foștii miniștri ai PSD sunt cercetați penal, ultimul fiind prins în flagrant în timp ce lua mită.  

"Tâlhari, hoți, impostori sau bombe" sunt cuvintele pe care și le-au aruncat deputații, ducând circul parlamentar la noi culmi. Moțiunea a fost doar un pretext pentru social-democrați să arunce cu noroi, incapabili să vadă bârna din proprii ochi. De sistemul sanitar nu prea le-a păsat și - cel mai probabil - Sănătatea va ămâne un copil orfan, în timp ce legislatorii, care și-au uitat menirea, vor continua să ne ofere doar circ ieftin. Pe banii - mulți - ai poporului.

Alte știri:

Năsui: Un ajutor pentru HoReCa este justificat, dar este nevoie de adoptarea bugetului pentru plăți

PNRR: Investiții în infrastructură și sănătate, dar și reforme structurale

Asociația Prematurilor câștigă Premiul CESE pentru solidaritate civilă acordat României

Peste 1,1 milioane de doze de vaccin, administrate în România de pe 27 decembrie

Datoria externă a României a crescut cu peste 15,6 miliarde de euro în 2020 - date BNR

Recomandarea de lectură a redacției: Investigație AP privind propaganda chineză în perioada pandemiei