Trump retragere SUA din Acordul de la Paris. Nicușor Dan se retrage din USR. Comisia Europeană inițiază o investigație privind restricțiile la exporturile de gaze din România. Piața jucăriilor din România va crește cu aproape 44% în 2017.

Președintele american Donald Trump a anunțat că Washingtonul se va retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, pentru că acesta este în dezavantajul SUA și în avantajul altor țări, precum China sau India, iar termenii acordului afectează economia americană. Totuși, a spus că va încerca să negocieze o "înțelegere mai bună", dar dacă nu se va ajunge la un alt acord nu este nicio problemă.

Tot în ceea ce-l privește pe președintele SUA, în ancheta FBI în care este implicat, cea privind relațiile dintre echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia, eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre principalii susţinători ai Brexitului, a devenit o "persoană de interes". De interes sunt și relațiile fostul lider al UKIP cu persoane care au legături cu echipa de campanie a lui Trump, dar şi cu fondatorul WikiLeaks.

Iar în doar două zile, președintele Klaus Iohannis va face o vizită în SUA, în cadrul căreia se va întâlni cu Donald Trump, pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate subiectele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia.

În ceea ce ne privește pe noi, Comisia Europeană inițiază o investigație privind restricțiile la exporturile de gaze din România. Concret, CE vrea să afle dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.

Nicușor Dan a explicat că se retrage din USR, partidul pe care l-a fondat, deoarece nu este de acord cu decizia Biroului Naţional al acestuia de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie și pentru că simte "o datorie pentru oamenii care ne-au votat, tema familiei e foarte importantă pentru ei, e o temă intimă, care ține de sentimentul religios".

Și pentru că tocmai a trecut Ziua Copilului, un studiu realizat de agenția de marketing Perceptum a anunțat că vânzările de jocuri și jucării vor depăși 230 de milioane de euro în acest an. Ca urmare, piața jocurilor și a jucăriilor din România va ocupa locul al treilea în regiune, după Polonia și Ungaria, cu o cotă de piață de 1,5% din totalul pieței europene.