Dragoș Doroș a demisionat de la șefia ANAF. Florian Coldea a fost suspendat din funcția de prim-adjunct SRI, pus la dispoziția directorului Eduard Hellvig, iar o comisie anchetează declarațiile lui Sebastian Ghiță. România nu rămâne fără MCV.

Dragoș Doroș a demisionat, joi seara, de la șefia ANAF. Decizia lui survine în contextul în care ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a anunțat eliminarea formularului 088 de înregistrare în scopuri de TVA și o analiză a activității președintelui Fiscului, sugerând că cele două măsuri au legătură între ele. Dragoș Doroș a fost numit la conducerea instituței la începutul lunii martie 2016.

Florian Coldea, prim-adjunctul SRI a fost suspendat din funcție și pus la dispoziția directorului Eduard Hellvig, care i-a preluat atribuțiile.

Directorul SRI Eduard Hellvig a dispus și constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale în cazul lui Florian Coldea.

Acesta va fi anchetat de o comisie specială în legătură cu informațiilor prezentate în spațiul public de către fostul deputat fugar Sebastian Ghiță, care a povestit despre concediile pe care le-a petrecut cu Florian Coldea, în Seychelles, în 2010, și în Toscana, în 2012, unde ar fi fost și Vasile Dâncu. Sebastian Ghiță a prezentat și o fotografie în care a susținut că se află soția sa și soția lui Coldea, la Disneyland.

În lumea politică, declarațiile se bat cap în cap. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus, după întrevederea cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, că România îndeplinește toate condițiile pentru ridicarea MCV, însă reprezentantul CE a spus că acest lucru nu se va întâmpla în acest an, precizând că renunțarea la mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul și Parlamentul și ca reformele realizate să fie sustenabile și ireversibile.

În ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeană arăta că au fost unele progrese pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar trebuie continuată lupta împotriva corupției la toate nivelurile și asigurată independența justiției.

În ceea ce privește externele, Marea Britanie are în vedere introducerea unei taxe anuale "de abilități de imigrare" de 1.000 de lire, după Brexit, pentru fiecare muncitor calificat dintr-un stat membru al UE recrutat de către un angajator britanic.

Sugestia a atras critici imediate din partea unui grup mare de patroni, opoziția liberal-democraților și a ministrului pentru Brexit din Parlamentul European care au numit taxa ca fiind "idioată" și "șocantă". #PE

Iar în Canada, premierul Justin Trudeau l-a numit pe avocatul și activistul pentru drepturile omului Ahmed Hussen, un fost refugiat somalez, la conducerea Ministerului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie.

Hussen a fost primul canadian de origine somaleză ales în Parlament, alegerea sa fiind considerată un simbol al deschiderii Partidului Liberal față de comunitățile de imigranți din Canada.

Recomandarea de lectură este să aflați cum un dosar, nici măcar verificat, a devenit o criză pentru Donald Trump.