Popularii și socialiștii rămân principalele forțe în PE, dar pierd ceva mandate, în timp ce Verzii și liberalii câștigă teren. În România, PSD obține un rezultat sub așteptări, astel că social-democrații sunt ocupați să-i ia capul lui Liviu Dragnea.

Popularii europeni vor scădea mult, de la cele 221 de mandate din actualul Parlament la 173, la fel și socialiștii, creditați cu 147 de eurodeputați față de 191 în prezent. ALDE se întărește prin alianța cu partidul lui Emmanuel Macron și USR-PLUS. Pe fondul protestelor tinerilor, preocupați de schimbările climatice, Verzii au câștigat foarte mult. Extrema-dreaptă a câștigat în Franța, dar la nivel european nu a câștigat așa de mult teren, cum se temeau unii analiști. #Time2Vote 

În România, singurul exit-poll dă PSD și PNL la egalitate, urmate îndeaproape de Alianța USR-PLUS, după o prezență de aproape 50%, fără voturile Diasporei. Românii din Diaspora au fost umiliți și de data aceasta. În pofida asigurărilor MAE că totul va merge bine, după ce au deschis un număr dublu de secții în străinătate, mii de români n-au putut vota în Europa, iar alții au stat ore în șir pentru a-și pune ștampila pe formațiunea favorită. 

Ministrul de Externe n-are însă nicio remușcare. Românii n-au fost umiliți, iar MAE nu putea face mai mult.

Lovitura a fost una dublă pentru PSD, care, dincolo de rezultatul slab, privește neputincios la Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis savurează victoria la referendum, cel puțin din perspectiva cvorumului. 

Ca de obicei după un astfel de eșec, social-democrații au sărit la gâtul liderului. Dragnea spune că n-are bagajele făcute, dar Marian Oprișan afirmă că e istorie: ”A subordonat partidul unor interese personale, a omorât meritocrația în partid”. Nici Dăncilă nu renunță la scaun, pe motiv că are în spatele său atâția români care și-au pus încrederea în Guvern

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Dominant parties hit in European elections