Pandemia nu s-a terminat chiar dacă o bună parte a românilor au văzut în relaxarea de la sfârșitul săptămânii trecute un semnal că se pot întoarce la viața de dinainte.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că miercuri s-au înregistrat cele mai multe infectări cu noul coronavirus (106.000) de la începutul epidemiei, arătând astfel că pandemia nu s-a stins.

În același timp, politicienii români se joacă de-a legiferarea stării de alertă. O alertă pe care mulți români deja o ignoră după ce am ieșit din starea de urgență săptămâna trecută, dupîă cum se poate vedea deja pe străzile aglomerate.

Iar dacă populația ignoră îndemnurile guvernului la prudență, parlamentarii se joacă și mai mult cu legislația, riscând crearea unei confuzii totale în privința lucrurilor care sunt permise sau nu în timpul stării de alertă. Ce-i drept, nici Guvernul nu exagerează în claritate, un exemplu fiind obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Altfel, și CNCD pare că a depășit starea de urgență, ieșind din starea de amorțeală cu un val de amenzi, prilej pentru unii politicieni să se considere discriminați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Iar toate aceste tulburări apar când ochii guvernanților ar trebui să fie acum ațintiți mai mult spre Europa, care se pregătește să reia activitatea, pentru a putea obține cât mai multe avantaje pentru România.

Comisia Europeană a dat detalii despre planul său privind agricultura și industria alimentară - „de la fermă la cumpărător”, în timp ce opiniile privind dimensiunea bugetului viitor al UE și a pachetului de relansare economică încă nu par că ar fi ajuns la un numitor comun.

În plus, România, ca și întreaga Uniune Europeană, este afectată de un val de dezinformări și informații false, care afectează procesul decizional. Care sunt efectele manipulării și ce face UE pentru a reduce cantitatea de știri false care îi pot prejudicia cetățenii aflăm dintr-un interviu acordat EURACTIV de Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE.

Recomandarea de lectură este tot legată de dezinformare: Biserica ortodoxă din Republica Moldova legitimează informații aiuritoare despre legătura dintre 5G și coronavirus și despre „infractorul internațional Bill Gates” în adresări oficiale către liderii de la Chișinău - un material realizat de colegii de la Report.md