Numărul cazurilor din Europa e în creștere, Italia fiind cea mai afectată, cu peste 10.000 de persoane infectate cu COVID-19. În SUA, sunt peste 1.000 de cazuri confirmate.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri în mod oficial că ne confruntăm cu o pandemie de coronavirus. Anunțul a fost făcut de Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Pandemia este o epidemie care se extinde într-un timp relativ scurt pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări și continente.

Potrivit Pro TV, OMS avertizase încă de luna trecută că lumea trebuie să se pregătească pentru o pandemie.

114 țări sunt afectate de noul coronavirus, care a atins peste 100.000 de persoane.

 


Până la 70% din populația Germaniei cel mai probabil va fi infestată cu coronavirusul care se extinde în prezent în lume, a declarat cancelarul german, susținând că se bazează pe predicții ale oamenilor de știință. Angela Merkel a precizat că, din moment ce nu există un antidot în prezent, eforturile trebuie să se concentreze pe încetinirea răspândirii. 

Cifrele avansate de Merkel privind de la Institutul Robert Koch Institute, dar medicul virusolog Alexander Kekulé, fost consilier al Guvernului german, a afirmat că circa 40.000 de germani ar putea fi infectați, în cel mai rău scenariu.

În Germania s-au înregistrat trei decese până acum.

Guvernul german a decis miercuri alocarea a 275 de milioane de euro pentru a combate virusul, dintre care 25 de milioane de euro pentru acțiuni de informare a populației.

***

 

 

***

Irlanda, Belgia și Bulgaria au înregistrat astăzi primele persoane decedate.

***

Turcia a anunțat primul caz de infectare.

***

Numărul cazurilor confirmate în Marea Britanie a ajuns la 456, cea mai mare creștere într-o singură zi. NHS intenționează să extindă numărul celor testați într-o zi, de la 1.500 la 10.000. 

Printre persoanele infectate se numără și ministrul sănătății. Nadine Dorries a declarat pentru BBC că virusul a fost contractat și de câțiva colaboratori. 

***

În SUA, numărul persoanelor afectate a depășit 1.000, dar e posibil ca mulți cetățeni să evite testarea, din cauza costurilor. Cum sistemul american e în cea mai mare parte privat, costul depinde de tipul de asigurare al unei persoane și de laboratorul care efectuează testul.

Experții se tem că americanii cu venituri mici și cei fără asigurare medicală nu se vor testa. 

Vicepreședintele Mike Pence a declarat că Medicare și Medicaid vor acoperi costurile. 

***

După ce un soldat norvegian s-a îmbolnăvit, Norvegia a anulat un exercițiu NATO la care ar fi trebuit să participe nouă state membre. 

***

Italia e în carantină, iar sistemul medical din nordul țării e din ce în ce mai solicitat. Peste 10.000 de italieni au contractat COVID-19. Numărul morților a ajuns la 827, cu 196 doar în ultimele 24 de ore. 

După ce președintele chinez Xi Jinping a declarat că epidemia din Wuhan, unde a apărut noul coronavirus, e pe o pantă descendentă, Beijingul a anunțat că va trimite ajutoare în Italia: 100.000 de măști pentru față, 20.000 de costume de protecție și 1.000 de ventilatoare.

***

SUA intenționează să interzică intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Europa, măsură care ar putea fi luată din cauza coronavirusului așa cum s-a întâmplat deja pentru persoanele venite din China, a declarat miercuri șeful Departamentului Securității Interne, Ken Cuccinelli, în cadrul unei audieri parlamentare.


Coronavirus: Situația evoluției virusului în România

Mai mult pe EurActiv »