Un al patrulea focar de COVID-19 la un abator din Germania a fost anunțat duminică seara. Guvernul a amânat ședința dedicată acestei chestiuni, pentru a primi informații și despre situația de la abatorul Dissen din Saxonia Inferioară.

Guvernul german ar fi trebuit să se reunească luni pentru a discuta despre situația din câteva abatoare, unde au apărut mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Mulți dintre cei infectați sunt muncitori români.

Reuniunea a fost amânată pentru miercuri, după ce a apărut informația că 92 de muncitori de la abatorul Dissen din landul Saxonia Inferioară au fost testați pozitiv cu COVID-19, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Ministrul muncii, Hubertus Heil, urma să propună noi reglementări privind abatoarele din Germania, reglementări care să ducă la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de locuire pentru angajați, mulți fiind veniți din estul Europei, relatează Deutsche Welle.

Autoritățile din Osnabrück au anunțat că muncitorii infectați și cei cu care au intrat în contact au fost plasați în carantină și activitatea în abator a fost oprită.

Guvernul german a decis să discute despre reglementările din domeniu după ce în mai multe abatoare au apărut infectări cu COVID-19, dar și relatări în presă despre condițiile în care locuiesc muncitorii est-europeni.

O situație gravă se înregistrează la un abator din landul Renania de Nord-Vestfalia, unde peste 200 de angajați au fost confirmați cu noul coronavirus, mai mult de jumătate fiind români.

Pe 27 aprilie, MAE a anunțat că peste 200 de români, angajați la un abator din Birkenfeld, landul Badden-Württemberg), au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. 

Uniunea sindicală NGG (Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten) a solicitat Guvernului de la Berlin să profite de această situație pentru a face ”o reformă fundamentală" în acest domeniu și să vină cu reguli ”foarte clare” privind munca în abatoare. 

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că legislația este implementată cum trebuie în statele membre, pentru ca muncitorii sezonieri să nu se găsească în poziția de a lupta pentru drepturile lor, a cerut săptămâna trecută ministrul român al muncii, Violeta Alexandru.

”Muncitorii sezonieri sunt o parte esențială a pieței comune a muncii, având funcții vitale atât în perioada crizei, cât și în cea de relansare. Aceștia sunt însă și mai vulnerabili la abuzuri și tratamente incorecte, precum și condiții sanitare, de securitate socială și de sănătate neclare, având în vedere natura tranzitorie a angajării lor”, se arată într-o scrisoare trimisă de Violeta Alexandru omologilor săi europeni, Președinției croate a Consiliului UE, precum și comisarului pentru muncă Nicolas Schmit.

Ministrul muncii vrea să elimine subcontractorii

Violeta Alexandru se va întâlni marți la Berlin cu omologul german, Hubertus Heil (SPD), ministrul român al muncii anunțând încă de săptămâna trecută că se duce în Germania pentru a discuta situația muncitorilor sezonieri români care lucrează în această țară, în special în perioada pandemiei.

Heil a declarat luni dimineață că vrea să pună capăt sistemului de colaborare al companiilor germane cu subcontractori, relatează Süddeutsche Zeitung. În general, subcontractorii germani sau străini aduc muncitori români și bulgari.