Orban: Ungaria nu a fost niciodată antieuropeană. Cei care sprijină migrația sunt împotriva națiunii
Premierul Viktor Orban a asigurat, luni, în fața Parlamentului, că Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană, iar guvernul său reprezintă o poziție europeană adevărată, relatează MTI, citat de Agerpres.
Premierul ungar Viktor Orban, a mai afirmat, într-o intervenție în fața parlamentului de la Budapesta, și că Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles, ci o alianță voluntară de țări independente.
"Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană. Dimpotrivă, guvernul reprezintă o poziție europeană adevărată, protejând tratatul european actual, printre care împărțirea inițială de competențe între statele membre și Bruxelles. Bruxellesul, mai degrabă decât Ungaria, este cel care și-a schimbat poziția", a spus șeful executivului ungar, potrivit MTI.
Totodată, Orban a acuzat Bruxellesul că "s-a poziționat deschis de partea teroriștilor", ceea ce este de neînțeles.
Premierul ungar a mai ținut să precizeze, referitor la disputa din el și miliardarul american de origine ungară George Soros, că este absurd ca un "speculant financiar" să dea indicații Bruxelles-ului și să ajungă să îi spună Europei ce trebuie să facă, în timp ce unii lideri europeni "se înclină" în fața lui, potrivit surselor citate.
Orban a promis că gardul aflat de-a lungul frontierei sudice a Ungariei va rămâne ridicat atât timp cât el este premier, dar și că atâta timp cât Fidesz (Uniunea Civic Maghiară, partidul aflat la putere - n.r) și liderii creștini-democrați conduc Ungaria, guvernul nu se va înclina în fața "șantajelor" Bruxelles-ului și va respinge cotele obligatorii de migranți.
Premierul ungar spune că țara pe care o se află pe fundamentele democrației și nu va lăsa Bruxelles-ul să o priveze "pe furiș" de drepturile sale, iar cei care sprijină migrația și doresc să demoleze gardul și să-i lase pe emigranți de origine, identitate și motivație nesigure în Ungaria nu fac decât să acționeze împotriva națiunii maghiare.
Background
Prezent să dea explicații cu privire la "legea anti-Soros", Orban explica că această propunere legislativă vizează 28 de universități din Ungaria, și nu este îndreptată direct spre Universitatea Central-Europeană (Central European University — CEU), creată la Budapesta de George Soros și sublinia că sarcina UE este de a garanta o egalitate de șanse între toate universitățile.
Tot atunci, premierul ungar a promis că, având în vedere că în ultimul deceniu a recurs la mai multe consultări publice, urmează să ceară părerea cetățenilor maghiari și în legătură cu politicile Uniunii Europene, campanie, de altfel, considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.
Orban sublinia atunci că țara sa are o poziție clară.
"Nu ne dorim și nu considerăm că tratatele impun transferarea unor migranți în Ungaria. Vrem dreptul de a alege cu cine conviețuim în Ungaria. Poziția Ungariei poate fi considerată ca fiind o poziție anti-UE, nu încerc să ascund acest lucru.
Dacă nu vă plac opiniile noastre puteți să ne prezentați argumente, dar nu ne condamnați pentru ele. Ungaria este o țară mândră pentru care valorile creștin-europene au fost importante. Sprijinul din Ungaria față de UE depășește 70%, printre cele mai mari. UE este spriinită dacă se poartă dezbateri deschise. Vă cerem să ne tratați în mod corect, pentru că doar așa suntem cu toții europeni", afirma, Orban, în aprilie, în Parlamentul European.
Cotele de refugiați
Ungaria este una dintre cele patru țări care s-a opus încă de la început stabilirii cotelor obligatorii de refugiați, mergând inclusiv la Curtea Europeană de Justiție și organizând un referendum pentru a întoarce această decizie.
Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat referendum, au votat, pe 2 octombrie 2016, împotriva acestor cote, însă rata participării la urne a fost sub pragul de 50% necesar validării scrutinului. Cu toate acestea, premierul Viktor Orban a anunțat că referendumul va avea consecințe legale.
La sfârșitul lunii martie, Ungaria a adoptat o lege potrivit căreia migranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în "zonele de tranzit", unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată.
În urmă cu mai puțin de o săptămână, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, a afirmat că este pe punctul de a începe procedurile de declanșare a unui infringement ca urmare a respingerii de către Ungaria a cotelor obligatorii de refugiați.
Scandalul Orban-Soros și CEU
Parlamentarii ungari au adoptat la începutul lunii aprilie o controversată lege privind statutul universităților, în pofida unor proteste ale societății civile care au durat câteva zile și au continuat inclusiv după adoptarea acesteia. Legea ar avea drept țintă desființarea Central European University de la Budapesta, înființată și sponsorizată de George Soros.
Actul normativ, conceput cu dedicație împotriva Central European University (CEU), mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ.
Premierul Viktor Orban îl țintește pe filantropului american de origine ungară, cu toate că el însuși a fost bursier Soros, fiind din ce în ce mai critic la adresa lui și acuzându-l de amestec în politica internă a Ungariei și de instigare la critică adusă guvernului.
Comentarii