Premierul Viktor Orban a asigurat, luni, în fața Parlamentului, că Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană, iar guvernul său reprezintă o poziție europeană adevărată, relatează MTI, citat de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban, a mai afirmat, într-o intervenție în fața parlamentului de la Budapesta, și că Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles, ci o alianță voluntară de țări independente.

"Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană. Dimpotrivă, guvernul reprezintă o poziție europeană adevărată, protejând tratatul european actual, printre care împărțirea inițială de competențe între statele membre și Bruxelles. Bruxellesul, mai degrabă decât Ungaria, este cel care și-a schimbat poziția", a spus șeful executivului ungar, potrivit MTI.

Totodată, Orban a acuzat Bruxellesul că "s-a poziționat deschis de partea teroriștilor", ceea ce este de neînțeles.

Premierul ungar a mai ținut să precizeze, referitor la disputa din el și miliardarul american de origine ungară George Soros, că este absurd ca un "speculant financiar" să dea indicații Bruxelles-ului și să ajungă să îi spună Europei ce trebuie să facă, în timp ce unii lideri europeni "se înclină" în fața lui, potrivit surselor citate.

Orban a promis că gardul aflat de-a lungul frontierei sudice a Ungariei va rămâne ridicat atât timp cât el este premier, dar și că atâta timp cât Fidesz (Uniunea Civic Maghiară, partidul aflat la putere - n.r) și liderii creștini-democrați conduc Ungaria, guvernul nu se va înclina în fața "șantajelor" Bruxelles-ului și va respinge cotele obligatorii de migranți.

Premierul ungar spune că țara pe care o se află pe fundamentele democrației și nu va lăsa Bruxelles-ul să o priveze "pe furiș" de drepturile sale, iar cei care sprijină migrația și doresc să demoleze gardul și să-i lase pe emigranți de origine, identitate și motivație nesigure în Ungaria nu fac decât să acționeze împotriva națiunii maghiare.