Laura Codruța Kovesi susține că are informații despre un grup de oameni de afaceri, inculpați în dosare ale DNA, ar fi strâns peste un milion de euro pentru a angaja firma privată de investigații Black Cube. Se urmărea decredibilizarea sa și a DNA.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Digi24. Kovesi a refuzat să spună dacă Sebastian Ghiță se află sau nu în acest grup.

„Vorbim de un asalt asupra sitemului de justiție pentru decredibilizare, hărțuire, intimidare. Când spui că sunt dosare făcute la comandă, vorbim despre un asalt asupra justiției. Acest atac este susținut de inculpați cercetați în dosarele noastre, oameni de afaceri și alte persoane care îi susțin. Afirmațiile lor sunt considerate mari dezvăluiri. Atacul a început de anul trecut, dacă ne aducem aminte de Black Cube. Oameni de afaceri inculpați de DNA au pus bani pentru a decredibiliza și a se purta campanii denigratoare împotriva instituției, a șefului și a procurorilor care lucrează în dosarele de mare corupție”, a spus Kovesi.

Acuze la adresa polițiștilor care îl filau pe Ghiță

Despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiță la postul de televiziune pe care îl controlează, Kovesi a spus că a sesizat în mai multe rânduri Consiliul Superior al Magistraturii. Șefa DNA a făcut referire și la polițiștii care îl filau, dar l-au scăpat pe Ghiță din ochi.

„Nu doresc să intru în dialog cu un inculpat fugar, dar am să fac un comentariu mai larg: încă din martie anului trecut, de la primele declarații ale inculaptului Sebastian Ghiță, am sesizat CSM, am cerut arestarea preventivă, am avut o poziție: nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță. A fost constituit un dosar penal, s-a arătat prin probe că sunt mincinoase, s-a dat o soluție de clasare”, a spus Kovesi.

„L-am întâlnit la evenimente organizate de instituții publice sau de șefi ai altor instituții publice, nu am vorbit la telefon, nu am trimis emailuri, nu știu cine este cucuveaua mov. Ca șef de instituție, reprezint și instituția. La anumite evenimente, particip. Când sunt invitată de șefi de instituții, de instituții, nu este exclus ca acolo să participe persoane care sunt cercetate de DNA sau poate vor avea probleme. Nu pot cenzura lista invitaților. Pot să mă ridic să plec.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că Ghiță este deja trimis în judecată în două dosare. „Este pentru prima oară când un astfel de inculpat a dispărut. Filajul, după decizia Curții Constituționale, a ajuns să fie efectuată de structurile MAI. Surprinzător, am fost anunțați că inculpatul a dispărut. O altă problemă: persoanele care au efectuat filajul nu au informat de îndată procurorul. A fost raportată a doua zi după-amiază. Cred că după 16 ore, dacă socotim momentul dispariției, până la momentul anunțării procururului de caz. Polițiștii și-au făcut treaba și Ghiță a dispărut. Supravegherea era datoria poliției. Parlamentul ne-a respins arestarea, astfel încât am aplicat a doua măsură, filajul. Ghiță a dispărut pur și simplu.

Șefa DNA a vorbit și despre trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, fost până săptămâna trecută numărul doi în SRI. „Este o decizie la nivelul altei instituții. Am avut o relație profesională, instituțională, la nivel de instituții am colaborat, am avut o colaborare foarte bună.

Despre gratiere și amnistie: „Inculpații nu mai execută pedepsele, dar rămân cu banii în buzunar”

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre intenția politicienilor de a deschide porțile penitenciarelor și de a amnistia infracțiuni penale.

„Înainte de a se întâmpla acest lucru, la discuția pe care am avut-o cu ministrul Justiției, acesta a promis că nu va face modificări înainte de a se consulta cu sistemul judiciar. Trebuie să aibă aviz din partea CSM. Ei și-au exprimat intenția să aibă un rol activ. Mă aștept să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat, dacă informația este adevărată, vorbim despre un proiect care poate afecta grav sistemul judiciar. Să presupunem că este adevărată - aministie, dezincriminare - inculpații nu mai execută pedepsele, dar rămân cu banii în buzunar. Toate dosarele prin care avem trimiși în judecată se vor închide sau se vor dispune achitări. Efectul - toate prejudiciile cauzate statului rămân nerecuperate. Peste 1,5 miliarde euro - sunt bunuri indisponibilizate - sunt banii statului. O astfel de lege - fie în vigoare doar pentru câteva ore - își va produse efecte din perspectiva legii mai favorabile. Sper că ministrul Justiției va pune în dezbaterea magistraților acest proiect și își va ține cuvântul.