O manifestatie in favoarea independentei Tinutului Secuiesc a avut loc la Londra. Protestul a durat cateva ore, iar in timpul acestuia manifestantii au instalat pe un trotuar din capitala britanica afise cu mesajele "Tara Secuilor nu este Romania", dar si "Dreptate pentru Ungaria". Evenimentul a fost surpins de un cameraman amator. La solicitarea Realitatea TV, Ministerul de Externe a raspuns ca s-a luat legatura cu autoritatile britanice pentru lamuriri. Acestea au comunicat ca mitingul a fost organizat la initiativa unei persoane private - Andras Karaly.

Participantii la protest s-au declarat impotriva Tratatului de la Trianon, au adus cu ei o harta a Ungariei Mari, si au impartit pliante.

Potrivit Antenei 3 care citeaza martori de la fata locului, protestatarii au scandat si mesaje antiromanesti. Protestul s-ar fi incheiat dupa cateva ore.

Unele dintre mesaje aveau insa un ton cel putin agresiv. Ca, de exemplu, "91 de ani fara compromisuri! Numai solutia armata este acceptabila?". Alte pancarte comparau un Regat Unit destramat cu Ungaria fara Tinutul Secuiesc.

La solicitarea Realitatea TV, Ministerul de Externe a raspuns ca s-a luat legatura cu autoritatile britanice pentru lamuriri. Acestea au comunicat ca mitingul a fost organizat la initiativa unei persoane private - Andras Karaly. Intrucat scopul manifestatiei era comemorarea implinirii a 91 de ani de la "dezmembrarea Ungariei".

Informatia a fost difuzata de Realitatea TV, Antena 3 si preluata de Gandul. Informatii suplimentare nu au aparut pana in acest moment pe niciun alt canal media.

 

Acest scandal vine la putin timp dupa scandalul legat de deschiderea unei "reprezentante a Tinutului Secuiesc" la Bruxelles"

Deschiderea unui birou de reprezentare a Tinutului Secuiesc la Bruxelles nu are efecte politice, dar este "un elemente de desconsiderare si a Constitutiei, si a romanilor", considera presedintele Traian Basescu.

Si MAE considera regretabila orice actiune care ar viza inaugurarea unei "reprezentante" a unei asa-zise "unitati administrativ-teritoriale" din Romania care nu exista si nu are fundament constitutional sau legal

Membrii Parlamentului European au primit o invitatie din partea eurodeputatilor Laszlo Tokes, Csaba Sogor si Iuliu Winkler la o receptie ocazionata de deschiderea "reprezentantei Tinutului Secuiesc'' la Bruxelles

de Ionut Baias