Disputa dintre cele trei instituții a continuat joi. Tăriceanu l-a comparat pe Iohannis cu Duhul Sfânt, iar șeful statului și-a trimis purtătoarea de cuvânt să-l ironizeze pe liderul Senatului care se face că nu vede creșterea prețului la carburanți.

Mădălina Dobrovolschi a reamintit, la începutul unei scurte declarații de presă, că președintele Klaus Iohannis consideră că persoanele cu probleme penale nu trebuie să se afle în conducerea statului.

Totodată, ea a precizat că președintele "respectă pe deplin rezultatul votului care a condus la constituirea actualei majorități și-și dorește ca guvernul să aibă rezultate bune pentru România".

"Președintele consideră că o legiferare transparentă, de tip european, e fundamentală pentru întărirea statului de drept și consolidarea parcursului democratic al României", a spus purtătoarea de cuvânt.

Referitor la declarația lui Tăriceanu privind prețul la carburanți, Mădălina Dobrovolschi a spus că liderul Senatului pare rupt de realitate: "Chiar de realitatea economică, ceea ce e foarte straniu pentru un fost prim-ministru. De exemplu, dânsul ne spune senin că prețul carburanților a rămas neschimbat după introducerea accizei. Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteți afla foarte simplu întrebând orice cetățean care a cumpărat combustibil în aceste zile și care a trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar".

În ceea ce privește alte declarații ale liderului Senatului, ea i-a reproșat că folosește un limbaj licențios.

"Domnule Tăriceanu, da, adevărul doare, dar acest lucru nu este un motiv să folosiți un limbaj licențios, să jigniți și să spuneți în spațiul public lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că președintele a luat act de evaluarea CSM privind modificarea legilor justiției, care e identică cu propria sa analiză.

"Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției, înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz e unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM", a susținut Mădălina Dobrovolschi.

Context:

Marți, Klaus Iohannis a declarat că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demise. El a mai spus că e nevoie de o implicare civică maximă: "Este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia".

Miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat cum îi răspunde lui Iohannis în privința solicitării ca cei doi miniștri să plece din Guvern, a spus: "Nu trebuie să-i răspund".

"Eu mi-am exprimat un punct de vedere. Dacă dumnealui n-a fost în țară luni, poate n-a fost informat corect. A fost o discuție destul de serioasă în Biroul Permanent Național, care s-a încheiat cu acea decizie, și anume li s-a transmis celor două doamne că să nu demisioneze și în același timp susținere. Dar eu le-am întrebat ce decizie iau, pentru că decizia este a lor. Și au spus că vor să continue, sunt într-adevăr două posturi importante în Guvern și cred că n-ar face bine nimănui acum să se întâmple această schimbare", a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres.

Joi, șeful statului a lansat un nou atac asupra coaliției de guvernare, subliniind că România este o țară stabilă și sigură, cu democrație consolidată și o luptă anticorupție dusă cu determinare și cui rezultate foarte bune, ”chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând”.

În replică, liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a atacat și el dur pe șeful statului, comparându-l cu Sfântul Duh.

Totodată, Tăriceanu a susținut că prețul carburanților nu a crescut: "Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant. Știu că au existat niște majorări de prețuri. Sunt niște diferențe de prețuri foarte mari care pot să meargă până la 10%. (...) Duceți-vă în București și o să vedeți că sunt prețuri diferite, la 5 stații sunt prețuri diferite. Am călătorit vara asta în toată țara și am văzut prețuri diferite în mai multe orașe. (...) În momentul în care am hotărât să eliminăm acciza la carburant, nu s-au micșorat prețurile. Singurul efect a fost un minus de venit la buget", a explicat Tăriceanu fenomenul scumpirii carburanților.