Disputa dintre cele trei instituţii a continuat joi. Tăriceanu l-a comparat pe Iohannis cu Duhul Sfânt, iar şeful statului şi-a trimis purtătoarea de cuvânt să-l ironizeze pe liderul Senatului care se face că nu vede creşterea preţului la carburanţi.

Mădălina Dobrovolschi a reamintit, la începutul unei scurte declaraţii de presă, că preşedintele Klaus Iohannis consideră că persoanele cu probleme penale nu trebuie să se afle în conducerea statului.

Totodată, ea a precizat că preşedintele "respectă pe deplin rezultatul votului care a condus la constituirea actualei majorităţi şi-şi doreşte ca guvernul să aibă rezultate bune pentru România".

"Preşedintele consideră că o legiferare transparentă, de tip european, e fundamentală pentru întărirea statului de drept şi consolidarea parcursului democratic al României", a spus purtătoarea de cuvânt.

Referitor la declaraţia lui Tăriceanu privind preţul la carburanţi, Mădălina Dobrovolschi a spus că liderul Senatului pare rupt de realitate: "Chiar de realitatea economică, ceea ce e foarte straniu pentru un fost prim-ministru. De exemplu, dânsul ne spune senin că preţul carburanţilor a rămas neschimbat după introducerea accizei. Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteţi afla foarte simplu întrebând orice cetăţean care a cumpărat combustibil în aceste zile şi care a trebuit să scoată mai mulţi bani din buzunar".

În ceea ce priveşte alte declaraţii ale liderului Senatului, ea i-a reproşat că foloseşte un limbaj licenţios.

"Domnule Tăriceanu, da, adevărul doare, dar acest lucru nu este un motiv să folosiți un limbaj licențios, să jigniți și să spuneți în spațiul public lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că preşedintele a luat act de evaluarea CSM privind modificarea legilor justiţiei, care e identică cu propria sa analiză.

"Preşedintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a evaluat în detaliu şi cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiţiei, înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz e unul consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM", a susţinut Mădălina Dobrovolschi.

Context:

Marţi, Klaus Iohannis a declarat că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demise. El a mai spus că e nevoie de o implicare civică maximă: "Este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia".

Miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat cum îi răspunde lui Iohannis în privința solicitării ca cei doi miniștri să plece din Guvern, a spus: "Nu trebuie să-i răspund".

"Eu mi-am exprimat un punct de vedere. Dacă dumnealui n-a fost în țară luni, poate n-a fost informat corect. A fost o discuție destul de serioasă în Biroul Permanent Național, care s-a încheiat cu acea decizie, și anume li s-a transmis celor două doamne că să nu demisioneze și în același timp susținere. Dar eu le-am întrebat ce decizie iau, pentru că decizia este a lor. Și au spus că vor să continue, sunt într-adevăr două posturi importante în Guvern și cred că n-ar face bine nimănui acum să se întâmple această schimbare", a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres.

Joi, şeful statului a lansat un nou atac asupra coaliției de guvernare, subliniind că România este o ţară stabilă şi sigură, cu democraţie consolidată şi o luptă anticorupţie dusă cu determinare şi cui rezultate foarte bune, ”chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând”.

În replică, liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a atacat şi el dur pe şeful statului, comparându-l cu Sfântul Duh.

Totodată, Tăriceanu a susţinut că preţul carburanţilor nu a crescut: "Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant. Știu că au existat niște majorări de prețuri. Sunt niște diferențe de prețuri foarte mari care pot să meargă până la 10%. (...) Duceți-vă în București și o să vedeți că sunt prețuri diferite, la 5 stații sunt prețuri diferite. Am călătorit vara asta în toată țara și am văzut prețuri diferite în mai multe orașe. (...) În momentul în care am hotărât să eliminăm acciza la carburant, nu s-au micșorat prețurile. Singurul efect a fost un minus de venit la buget", a explicat Tăriceanu fenomenul scumpirii carburanților.