Miercuri, 10 februarie: deputatul Nicolae Păun, președintele Partidei Romilor, era acuzat la DNA de deturnare de fonduri. În aceeași zi, Guvernul anunța sumele alocate organizațiilor minorităților. Partida Romilor a primit peste 3 milioane de euro.

După ședința de Guvern din data de 10 februarie, purtătorul de cuvânt Dan Suciu anunța în conferință de presă că „guvernul a aprobat astăzi o hotărâre privind modul de repartizare și de utilizare a sumelor prevăzute în bugetul din 2016 pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și pentru finanțarea de proiecte și programe interetnice și de combatere a intoleranței”.

Suma totală care este alocată din bugetul Secretariatului General al Guvernului este de 109,4 milioane lei, adică aproape 25 de milioane de euro. Organizațiilor le revine un total de 105.401.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor, iar 4 milioane sunt destinate proiectelor interetnice.

Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” îi revin, din calculul publicat în HG 58 / 10.02.2016 14.890.000 de lei, adică circa 3,3 milioane euro. Partida Romilor primește a doua cea mai mare finanțare de la SGG, depășită în clasament doar de UDMR, căreia îi revin aproape 23 de milioane de lei, conform legii bugetului de stat.

Ca o coincidență, în aceeași zi, dar câteva ore mai târziu, DNA cerea încuviințarea arestării deputaților Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partida Romilor). Păun este acuzat de procurori de deturnare de fonduri, spălare de bani și trafic de influență în legătură cu Partida Romilor. DNA afirmă că, în cadrul unui proiect, Păun le cerea chiar persoanelor angajate din banii respectivi să doneze înapoi 5% în contul asociației.

Situația finanțării organizațiilor minorităților: