Președintele a anunțat marți că nu o acceptă pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier și a solicitat PSD și ALDE să vină cu o altă propunere.

UPDATE

Pe lângă faptul că soțul lui Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, a ocupat funcții guvernamentale în regimul Assad, și frații săi au legături cu regimul de la Damasc, iar acest lucru pare să fi contat în decizia de respingere a propunerii PSD, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Palatului Cotroceni.

Potrivit acestora, avizul serviciilor de informații ar fi fost "categoric negativ” și a vizat inclusiv activitatea fraților lui Akram Shhaideh. Klaus Iohannis le-a comunicat înainte de a ieși public lui Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh motivele respingerii. 

+++

Șeful statului a declarat că a cântărit ”cu grijă” argumentele pro și contra și a decis să nu accepte această propunere.

Într-o declarație de presă care a durat mai puțin de un minut, Klaus Iohannis a solicitat coaliției PSD-ALDE să facă altă propunere.


+++

Președintele PSD, Liviu Dragnea, va susține o conferință de presă la ora 16:00.

+++

"Se prelungește, din păcate, un proces care necesita mai multă urgență, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă. (...) E un Parlament nou, cu o structură nouă, președintele are și el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului", a declarat, la Digi 24, Ion Iliescu.

+++

Respingerea de către președintele a propunerii pentru funcția de premier nu trebuie ”să declanșeze o bătălie a orgoliilor”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu.

”Dragnea și președintele Iohannis au obligația să găsească imediat o soluție. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel și în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlați de serviciile secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea și Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea președintelui”, a mai scris fostul șef al statului.

+++

”Salutăm decizia, în interes național, a președintelui României. Este dreptul constituțional al domniei sale să respingă propunerea și cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat”, a scris, marți, pe Facebook, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Background:

Pe 21 decembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea a primit din partea Comitetului Executiv Național al partidului un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni și pentru susținerea propunerii de premier. Membrii CExN nu au știut numele premierului propus. Numele premierului propus, Sevil Shhaideh, a fost anunțat de Dragnea într-o conferință de presă, după încheierea consultărilor de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, consultări la care PSD s-a dus împreună cu partenerii de coaliție din ALDE.

Pe 22 decembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că, urmare a faptului că s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, formată din PSD, ALDE și UDMR, va avea noi discuții, iar desemnarea prim-ministrului va avea loc după Crăciun.

Dragnea a susținut că Sevil Shhaideh este singura propunere a PSD și că nu există un alt nume de rezervă. El a mai spus că, în cazul unei respingeri din partea președintelui, se vor vedea ”în altă parte”, fără să dea detalii.

Rise Project a scris că Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, iar acest lucru poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria.

Pe conturile sale de socializare, soțul premierului propus de PSD, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană. 

Acesta și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011 și inclusiv de faptul că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli de către SUA.