Ministrul de Externe a declarat luni că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la ședința precedentă a Comisie de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul privind achiziția Patriot.

UPDATE 21/11

Comisia de apărare a Camerei Deputaților a dat, marți, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care vor fi achiziționate rachetele sol-aer Patriot, a anunțat ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunță Agerpres.

Raportul comisiei va intra tot marți în plen.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

+++

Meleșcanu a confirmat azi "scenariul conform căruia Liviu Dragnea a amestecat interesele sale personale cu interesul national al României. Meleșcanu a fost nevoit să recunoască că Rex Tillerson l-a întrebat, în cadrul opririi de urgență de săptămâna trecută, de la București, ce s-a întâmplat cu cvorumul de la ședința Comisiei de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot", a scris pe Facebook deputatul liberal Ovidiu Raețchi. 

Acesta a subliniat că, din declarațiile ministrului de Externe, reiese că șeful diplomației americane fusese informat despre problema apărută și o considera "suficient de gravă (și de bizară!) încât să solicite explicații".

"Un astfel de eveniment - cu totul special în uzanțele diplomatice - nu putea să apară decât dacă programul de adoptare a proiectului legislativ privind Patriot fusese afectat printr-o intervenție neașteptată, care poate fi legata de dosarul penal pe care Dragnea tocmai aflase că îl are la DNA. În aceste condiții, demisia lui Dragnea din functia de președinte al Camerei Deputaților devine o chestiune de siguranță națională. Dragnea trebuie să plece acum!", a mai scris Raețchi.

***

Întrebat dacă a discutat cu Tillerson achiziția rachetelor Patriot, Meleșcanu a negat, dar a precizat că l-a întrebat cum a fost cu cvorumul de săptămâna trecută.

"M-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, și i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine și coaliția actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil cum i-am spus eu: săptămâna viitoare, deci azi vom avea și avizul cu raportul comisiei, dar și posibil adoptarea în plenul Senatului”, a afirmat Meleșcanu, înaintea ședinței Comisiei de Apărare din Senat, în care se va discuta achiziția rachetelor Patriot, relatează Mediafax.

Șeful diplomației a dat asigurări că nu s-a pus problema blocării achiziției rachetelor Patriot în Parlament.

"A fost o discuție relativ scurtă cu ocazia unei escale tehnice la București, dar din punctul meu de vedere a fost un semn foarte bun. Atmosfera a fost foarte bună și unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să-l invit pe domnul Tillerson să facă și o vizită oficială în România”, a mai spus Meleșcanu, referitor la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA.

Cronologie:

Pe 20 aprilie, șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat că România va cumpăra rachete americane Patriot.

Pe 12 iulie, Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Pe 13 iulie, președintele Klaus Iohannis a precizat că România a lansat "o solicitare principială" către Statele Unite în legătură cu achiziția Patriot. Totodată, Adrian Țuțuianu, la acea dată ministru al Apărării, anunța că banii pentru achizițiile de rachete vor proveni din cei 2% din PIB alocați Apărării: "Din cei 2% alocați pentru Apărare, anul acesta și în anii următori".

Pe 14 noiembrie, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi este proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.

Absența în bloc a senatorilor coaliției la putere a lăsat loc la diverse suspiciuni privind intențiile guvernului. Uniunea Salvați România a susținut că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel Parteneriatul Strategic cu SUA.

Pe 15 noiembrie, secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a făcut o escală la București, pentru realimentare. Ambasada SUA a anunțat că șeful diplomației americane nu are niciun program oficial. El s-a întâlnit în Salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă cu omologul român, dar MAE nu a transmis niciun comunicat privind întâlnirea, iar misiunea diplomatică a dat publicității doar câteva fotografii.

Pe 20 noiembrie, Comisia de apărare și ordine publică din Senat a aprobat proiectul de lege. Votul în plenul Senatului va avea loc luni după-amiază, urmând ca în Camera Deputaților să fie dezbătut marți.