UPDATEMeleşcanu: Tillerson m-a întrebat despre cvorumul de la şedinţa în care se discuta achiziţia Patriot

Ministrul de Externe a declarat luni că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la şedinţa precedentă a Comisie de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul privind achiziţia Patriot.
UPDATE 21/11
Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, în unanimitate,
raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea
Armatei prin care vor fi achiziţionate rachetele sol-aer Patriot, a
anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunţă Agerpres.
Raportul comisiei va intra tot marţi în plen.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
+++
Meleşcanu a confirmat azi "scenariul conform căruia Liviu Dragnea a amestecat interesele sale personale cu interesul national al României. Meleşcanu a fost nevoit să recunoască că Rex Tillerson l-a întrebat, în cadrul opririi de urgență de săptămâna trecută, de la București, ce s-a întâmplat cu cvorumul de la şedinţa Comisiei de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot", a scris pe Facebook deputatul liberal Ovidiu Raeţchi.
Acesta a subliniat că, din declaraţiile ministrului de Externe, reiese că șeful diplomației americane fusese informat despre problema apărută și o considera "suficient de gravă (și de bizară!) încât să solicite explicații".
"Un astfel de eveniment - cu totul
special în uzanţele diplomatice - nu putea să apară decât dacă programul
de adoptare a proiectului legislativ privind Patriot fusese afectat
printr-o intervenție neașteptată, care poate fi legata de dosarul penal
pe care Dragnea tocmai aflase că îl are la DNA. În aceste
condiții, demisia lui Dragnea din functia de președinte al Camerei
Deputaților devine o chestiune de siguranță națională. Dragnea trebuie
să plece acum!", a mai scris Raeţchi.
***
Întrebat dacă a discutat cu Tillerson achiziţia rachetelor Patriot, Meleşcanu a negat, dar a precizat că l-a întrebat cum a fost cu cvorumul de săptămâna trecută.
"M-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, şi i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil cum i-am spus eu: săptămâna viitoare, deci azi vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a afirmat Meleşcanu, înaintea şedinţei Comisiei de Apărare din Senat, în care se va discuta achiziţia rachetelor Patriot, relatează Mediafax.
Şeful diplomaţiei a dat asigurări că nu s-a pus problema blocării achiziţiei rachetelor Patriot în Parlament.
"A fost o discuţie relativ scurtă cu ocazia unei escale tehnice la Bucureşti, dar din punctul meu de vedere a fost un semn foarte bun. Atmosfera a fost foarte bună şi unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să-l invit pe domnul Tillerson să facă şi o vizită oficială în România”, a mai spus Meleşcanu, referitor la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA.
Cronologie:
Pe 12 iulie, Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.
Pe 13 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România a lansat "o solicitare principială" către Statele Unite în legătură cu achiziția Patriot. Totodată, Adrian Țuțuianu, la acea dată ministru al Apărării, anunţa că banii pentru achizițiile de rachete vor proveni din cei 2% din PIB alocați Apărării: "Din cei 2% alocați pentru Apărare, anul acesta și în anii următori".
Pe 14 noiembrie, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi este proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.
Pe 15 noiembrie, secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a făcut o escală la Bucureşti, pentru realimentare. Ambasada SUA a anunţat că şeful diplomaţiei americane nu are niciun program oficial. El s-a întâlnit în Salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă cu omologul român, dar MAE nu a transmis niciun comunicat privind întâlnirea, iar misiunea diplomatică a dat publicităţii doar câteva fotografii.
Pe 20 noiembrie, Comisia de apărare și ordine publică din Senat a aprobat proiectul de lege. Votul în plenul Senatului va avea loc
luni după-amiază, urmând ca în Camera Deputaţilor să fie dezbătut marţi.
Comentarii