Parlamentarii reiau luni dezbaterile asupra legilor justiției, dar plenul reunit trebuie să dea și votul asupra bugetului până joi.

Plenul reunit al Parlamentului începe la ora 11.00, dezbaterea proiectului de buget de stat și a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. Cele două bugete au fost adoptate în comisii saptămâna trecută.

Conform calendarului dezbaterilor, votul final este programat într-o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, în 21 decembrie.

Comisia Iordache lucrează în paralel

Legile de organizare a sistemului juridic intră luni într-o procedură accelerată de dezbatere și vot în Senat, după ce au fost dezbătute pe repede înainte și în Camera Deputaților, știut fiind că PSD și ALDE vor să le treacă până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

Astfel, după ce a făcut același lucru în Cameră, Comisia specială pnetru legile justiției condusă de Florin Iordache va elabora rapoartele și pentru dezbaterea din plenul Senatului, deci nu sunt așteptate mari modificări.

Legea privind statutul magistraților ar putea trece de luni atât de comisie, cât și de plen. Iar procedura de urgență accelerată aprobată pentru legea privind organizarea judiciară și cea privind funcționarea CSM menționează că Iordache și ceilalți membri ai comisiei speciale trebuie să elaboreze raportul până marți dimineața la ora 9.00.

În același timp însă, Comisia specială urmează să reia astăzi și dezbaterile asupra amendamentelor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care au fost aprig contestate de magistrați și polițiști.