Comitetul Executiv al PSD s-a reunit pentru a discuta despre situația remanierii guvernamentale. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au prezentat demisia. Înlocuitorii lor vor fi stabiliți vineri, într-un nou CEx.

Rovana Plumb: am cumpănit și pentru că sunt un om bun de partid și pentru că acest partid a câștigat încrederea a milioane de oameni, programul său trebuie pus în aplicare. 

  • demnitatea e ceea ne rămâne, niciodată nu am discutat despre problemele partidului, întotdeauna am vorbit în forurile statutare, nu am făcut declarații publice.
  • eram în negocieri cu CE, atunci am aflat de la presă despre ce s-a întâmplat (anunțul DNA privind implicarea ei în cazul Belina).
  • În politică nu există supărări, întotdeauna voi rămâne membră a PSD și mă mândresc cu asta, putem face lucruri bune pentru români. 

Mihai Tudose: Sevil și Rovana și-au dat demisiile imediat după citarea la DNA, l-am sunat pe Liviu și le-am oprit, dar au ajuns la o limită, în special Sevil. 

  • sper că Shhaideh va accepta să lucreze în aparatul guvernamental.
  • sunt dispus să plec dacă mi-o cere partidul, nu a fost un război. 

+++

Liviu Dragnea și Mihai Tudose au ieșit împreună la declarații. 

Dragnea: toți colegii au adus argumente ca Shhaideh și Plumb să nu plece din Guvern...și-au menținut decizia de a demisiona. 

  • nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare.
  • aproape toată lumea a plecat supărată, practic nu vroiau să le lase să iasă din sală, Sevil a spus că nu mai poate duce această presiune infernală.
  • îmi asum că am comunicat prost cu Mihai (Tudose). 
  • ce vreau să transmit eu, ca președinte al partidului, să nu creadă vreo instituție, indiferent de care natură, că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală, sub nicio formă. Este doar un sfat.
+++

Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița, a declarat că s-a votat pentru menținerea în guvern a celor trei miniștri, dar aceștia nu au dorit.

Vineri va fi un nou CEx pentru a desemna înlocuitori pentru miniștrii care și-au dat demisiile.

+++

UPDATE 7 Discuțiile din CEx al PSD se desfășoară la sediul partidului de aproximativ 6 ore și încă nu au ajuns la un numitor comun.

UPDATE 6 Conform unor surse citate de Digi24, patru miniștri și-au anunțat demisia din guvern. Ar fi vorba despre Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc și Ilan Laufer. Informația nu a fost confirmată deocamdată.

UPDATE 5 Chestionat dacă își mai păstrează intenția de a demisiona din funcție, Tudose a replicat: "Oricând îmi cere partidul, demisionez".

UPDATE 4 Ecaterina Andronescu a declarat că nu trebuia să se ajungă aici, iar partidul a făcut mai multe greșeli.

UPDATE 3 „Poziția mea va fi exprimată în cadrul Comitetului Executiv", a declarat Rovana Plumb, care s-a prezentat drept un om de partid. Ea a spus că relația cu Bruxellesul se derulează bine, dovadă fondurile absorbite. 

UPDATE 2 Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre o stabilitate a guvernului, dar nu își retrage sprijinul pentru ministrul ALDE Viorel Ilie, pe care Mihai Tudose dorește să-l remanieze.

Tăriceanu a vorbit despre „abuzurile DNA” și faptul că trebuie ținut cont de votul Senatului de a nu permite urmărirea penală a ministurlui pentru Relația cu Parlamentul. Deși nu a spus-o explicit, Tăriceanu ar putea scoate ALDE de la guvernare dacă ministrul Viorel Ilie va fi remaniat.

El a refuzat să răspundă ce va face dacă Mihai Tudose va menține decizia de remaniere a lui Viorel Ilie.

„Domnul Tudose a vorbit despre posibilitatea remanierii și a prezentat două tipuri de argumente. Trebuie să vă spun că este dreptul prim-ministrului să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului. Este de preferat să nu aflăm asta din public, ci să se discute în interiorul coaliției. Cele două considerente pe care premierul le-a prezentat au fost cele legate de competențe și performanță, precum și de acțiunea practică a DNA-ului, care a deschis o serie de dosare. Punctul nostru de vedere este clar. În ultima perioadă au apărut atât de multe informații și dovezi de abuzuri ale celor din DNA care pun sub semnul îndolielii existența statului de drept.Ne întrebăm care mai este respectul pentru lege și Constituție”, A declarat Tăriceanu după ședința ALDE.

UPDATE 1 Aflat la Craiova, la lansarea noului Ford EcoSport, președintele României a pus presiune asupra PSD și ALDE, dar a întins și o mână de ajutor premierului Mihai Tudose.

„Trebuie să fim foarte serioși aici. Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație. (...) Eu cred că premierul e de bună-credință și dorește să aibă o echipă performantă. (...) Dacă e nevoie de o remaniere pentru așa ceva, atunci remaniere să fie”, a spus Iohannis.

***** Știrea inițială

Premierul Mihai Tudose pare că s-a impus în fața lui Liviu Dragnea în ceea ce privește schimbarea unor miniștri foarte apropiați de liderul PSD. Practic, Premierul va scăpa de o parte dintre miniștrii care ascultă în primul rând ordinele de partid.

În plus, tot joi, CEx al PSD va discuta șiraporturile Guvern - partid.

„S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem (...) pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili”, a declarat premierul Tudose.

Deși pus în postura de a renunța la oamenii de încredere din guvern, Liviu Dragnea a părut de acord cu Tudose.

„Am avut o discuție destul de lămuritoare cu domnul prim-ministru. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare și ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare. Bineînțeles că asta a fost o discuție nestatutară. Vom discuta aceste lucruri în CExN. (...) De asemenea, am discutat și despre proiectul de buget și despre celelalte măsuri financiare. Punctul meu de vedere este că bugetul pe anul viitor cuprinzând toate măsurile din program este un buget bun, echilibrat și cu prevederi mai mari în zonele unde ne interesează”, a anunțat atunci președintele PSD.

Premierul a spus în clar unele nume ce ar putea părăsi guvernul, iar altele pot fi anticipate. Este vorba despre miniștrii cu probleme penale (vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și Viorel Ilie, ministru din partea ALDE pentru relația cu Parlamentul).

În fața DNA, acolo unde a fost citată de procurori, Sevil Shhaideh a spus că a luat deja o decizie în legătură cu rămânerea sa în Guvern, dar a spus că o va spune joi în fața colegilor din CEx.

Un alt nume ce ar putea părăsi guvernul pentru lipsă de performanță este cel al ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.