Turcia continuă acțiunile împotriva publicațiilor critice la adresa guvernului. Un tribunal din Istanbul a decis, vineri, numirea de către autorități a unui administrator la cotidianul Zaman.

Guvernul turc vrea să preia controlul asupra celui mai important ziar anti-guvernamental din țară, prin numirea unui administrator la Zaman, în urma unei decizii a unei instanțe din Istanbul, relatează agenția Anadolu, preluată de Spiegel Online.

Zaman este apropiat de mișcarea predicatorului Fethullah Gulen, care trăiește în exil în SUA. Pe vremuri, Gülen a fost un aliat al actualului președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, dar s-a îndepărtat de acesta și a fondat "Hizmet", o mișcare considerată de autoritățile de la Ankara drept organizație teroristă.

Today's Zaman, varianta în limba engleză a Zaman, notează că Turcia trece prin "cele mai întunecate și mai deprimante zile pentru libertatea presei, care este un indicator al democrației și al statului de drept".

Acțiunea împotriva Zaman face parte dintr-un plan mai amplu de "amenințări și șantaj la adresa intelectualilor, oamenilor de afaceri, organizațiilor societății civile și mass-mediei în vederea reducerii la tăcere".

Redactorul-șef al Today's Zaman a declarat pentru DPA că, dacă se va întâmpla ceva cu Zaman, singurele ziare independente critice la adresa regimului vor rămâne Cumhuriyet și Sözcu, "dar nimeni nu știe pentru cât timp”.

Anul trecut, Zaman a avut, potrivit propriilor date, un tiraj de aproximativ 850.000 de exemplare, fiind ziarul cu cea mai mare circulație din Turcia.

Criticii din Turcia și din străinătate trag un semnal de alarmă privind suprimarea libertății presei în această țară.

Recent, cazul a doi jurnaliști importanți a provocat numeroase reacții critice la adresa autorităților.

Redactorul-șef al ziarului antiguvernamental Cumhuriyet, Can Dundar, și șeful redacției din Ankara, Gül Erdem, au fost eliberați după ce au stat 92 de zile în închisoare, pe motiv că au obținut și dezvăluit secrete de stat "în scopuri de spionaj", că au încercat să răstoarne guvernul turc, precum și că au sprijinit o organizație teroristă. Ei au fost eliberați în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, dar președintele Erdogan a declarat că nu va accepta decizia.

În octombrie anul trecut, sediile posturilor de televiziune Bugun Tv si Kanalturk au fost luate cu asalt de forțele de ordine și puse sub controlul statului.

În pofida acestor evenimente, autoritățile susțin că în Turcia nu sunt probleme cu libertatea presei, așa cum a afirmat, recent, Volkan Bozkir, ministrul turc al afacerilor europene.

Întrebat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști europeni, dacă nu există niciun fel de probleme privind libertatea presei, Bozkir a replicat: "Nu există nicio problemă. Cred că situația în Turcia este mult mai bună decât în Franța”.