Medicii din cinci dintre spitalele românești au operat doar urgențe, joi, din cauza blocajului produs de tranziția de la dezinfectanții Hexi Pharma la unii nediluați. Între timp, analizele arată noi dimensiuni ale dezastrului biocidelor.

Victor Strâmbu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, i-a informat, joi, în cadrul unei videoconferințe, pe reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din țară cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor Hexi Pharma în contextul anchetei administrative derulate de minister.

Potrivit acestuia, cinci spitale se aflau în situația în care se puteau face doar intervenții chirurgicale în regim de urgență: Spitalul Județean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galați, Spitalul Județean din Olt, Spitalul Județean din Teleorman și Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București.

Tot joi, 14 angajati ai fabricii Hexi Pharma au fost audiați în calitate de martori la sediul Inspectoratului General al Poliției Române în dosarul în care procurorii fac investigații ca urmare a probelor neconforme descoperite în cazul dezinfectanților folosiți în spitale, a anunțat Mediafax, citând surse judiciare.

Tot în contextul scandalului Hexi Pharma, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, a declarat, pentru jurnaliștii GSP, că știe "medicamente generice al căror import e protejat de politicieni și care nu-și fac efectul”, cerând o investigație jurnalistică și în legătură cu acestea.

"Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză”, a spus doctorul, în momentul în care a fost anunțat de rezultatul controalelor asupra dezinfectanților Hexi Pharma.

"Suntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva”, a spus Cîrstoveanu. 

În replică, Agenția Națională a Medicamentului spune că genericele de pe piață sunt analizate din punct de vedere al calității și apoi autorizate, iar un producător român anunță că-l dă în judecată pe doctor.

Scandalul Hexi a apărut ca urmare a tragediei de la Colectiv. Justiția nu are deocamdată vinovați pentru ce s-a întâmplat acolo, dar conștiința publică îl arată cu degetul pe Piedone, fostul primar de la Sectorul 4, care este și cercetat penal în legătură cu modul în care clubul a fost autorizat. 

Piedone a anunțat, după incendiul din Colectiv, că se retrage din viața publică, demisionând de la Primărie, el a revenit și a anunțat că-și dorește un nou mandat, sfidând o parte a opiniei publice.

Cu toate că a fost extrem de criticat și chiar împiedicat în justiție să candideze pentru Primăria Sectorului 4, Piedone rămâne în cărți, sprijinindu-l pe candidatul PNL pentru această funcție, Răzvan Sava. Acesta i-a primit sprijinul lui Piedone, deși conducerea liberală nu pare să susțină această alianță.

Cu toate astea, România are noroc și, dată fiind poziționarea ei, contează încă la nivel internațional. Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat, joi, în prezența a numeroși oficiali, inclusiv șeful NATO.

Cu puțin timp înainte de activare, Rusia a avertizat că dezvoltă o rachetă balistică internațională capabilă să penetreze scutul.

Sunt vremuri agitate, așa că EurActiv vă face recomandă un text din care înțelegem de unde atâta nefericire până și în dragoste. O poveste deșteaptă din Financial Times.