Câteva mii de oameni s-au strâns și vineri seara în Piața Victoriei, în a 11-a zi a protestelor declanșate de OUG 13. Fostul ministru al Justiției a declarat că a fost și el în stradă, iar oamenii ”nu știau demersurile care sunt”.

UPDATE

21:00 Potrivit News.ro, numărul celor din Piața Victoriei a crescut la 4.000. Realitatea TV relatează că sunt 7.000.

+++

În pofida frigului și a oboselii, câteva sute de oameni s-au strâns, din nou, vineri seara în Piața Victoriei, pentru a protesta față de acțiunile guvernului. 

Vineri dimineața, circa 15 tineri au participat la un flashmob, în stația de metrou Piața Unirii, cântând imnul național și împărțind trecătorilor foi volante cu mesaje referitoare la creșterea transparenței în administrație și la Ordonanța 13/2017.

Proteste sunt și în alte orașe.

De partea cealaltă, aproximativ 300 de contestatari ai președintelui Klaus Iohannis s-au adunat în fața Palatului Cotroceni.

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a susținut că a fost și el la protestele față de OUG 13/2017, pentru a vedea "care este percepția oamenilor", constatând că foarte mulți dintre protestatari nu au citit conținutul actelor normative.

"Printr-o mai bună comunicare acei oameni care stau în stradă ... Am fost în stradă și oamenii nu știau demersurile care sunt", a spus Florin Iordache, la plecarea de la Ministerul Justiției.

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a afirmat că a înțeles mesajul transmis de cetățeni și preocupările exprimate de partenerii externi ai României, iar mandatul său va fi unul bazat pe dialog, afirmând că dorește ca la începutul săptămânii viitoare să organizeze întâlniri cu CSM, DNA și DIICOT.

Birchall, care este și ministru delegat pentru Afaceri Europene, a precizat că nu are nicio "agendă ascunsă" și că invită orice persoană care are un cuvânt de spus pentru bunul mers al justiției să transmită soluții.

Articol New York Times în limba română: În România tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi

Săptămâna aceasta, cotidianul american a cerut românilor să-i trimită mesaje privind experiențele de zi cu zi în care au avut de-a face cu fenomenul corupției. După ce a primit numeroase mesaje de la români care și-au povestit propriile experiențe, New York Times a publicat un articol în limba română care cuprinde aceste mărturii. (Citiți articolul aici)

Proclamația România 2017+

În ultimele seri, sibienilor care au participat la proteste li s-au împărțit foi și pixuri pentru a-și scrie concret așteptările în urma acestor mișcări de stradă. Cerințele au fost centralizate și astfel a luat formă ”Proclamația România 2017+”, scrie Turnulsfatului.ro.

Proclamația are opt puncte:

1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată Ordonanța 13.

2. Transparență în administrație prin e-guvernare.

3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice. 

Aceste propuneri ar trebui supuse unui referendum, mai solicită semnatarii.