România a arătat bine miercuri: ambasadorul SUA a vorbit pentru prima dată explicit despre nevoia confiscării bunurilor obținute din fapte de corupție, David Cameron s-a recules la Colectiv iar procurorii DNA au ridicat VIP-uri pentru retrocedări.

Cum nu putea să fie totul normal, în Parlament au fost luate două decizii ce denotă schizofrenie: puși să avizeze două cereri pentru doi deputați acuzați de corupție de DNA în același dosar, deputații au aprobat reținerea și arestarea lui Ioan Oltean, dar le-au respins în cazul deputatului Cătălin Teodorescu. Ambii sunt astăzi în același partid, PNL, însă în trecut Oltean reprezenta PDL, iar Teodorescu PNL.

Într-o zi în care a fost în centrul atenției pentru cu totul altceva, și anume scandalul Oltean Teodorescu, PNL a luat și anunțat o decizie importantă: candidatul formațiunii pentru Primăria Capitalei va fi Cristian Bușoi.

În tot acest timp, procurorii DNA au avut o zi plină: au făcut percheziții la locuința lui Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, un personaj extrem de bogat al cărui nume a fost implicat în numeroase afaceri dubioase.

În același dosar sunt cercetați, în legătură cu acordarea unor despăgubiri-record de la ANRP-ul controlat pe vremuri de Ioan Oltean (cum se leagă lucrurile?!), auto-intitulatul prinț Paul de România, dar și omul de afaceri Dan Andronic, proprietar al Evenimentului Zilei.

Cei trei au fost ridicați și duși la Brașov pentru audieri. Prințul Paul a reclamat probleme de sănătate și, în drumul de la București la Brașov, a fost dus la spital la Ploiești. Ceilalți doi acuzați au ajuns în fața procurorilor anticorupție brașoveni. Truică a fost reținut în jurul orei 23.00, iar Andronic era încă audiat la ore mici din noapte.

Un semnal important pentru noua etapă în lupta anticorupție din România a venit miercuri, după o lungă așteptare, din partea ambasadorului SUA la București. Hans Klemm și-a manifestat deschis speranța că, odată creată agenția de gestionare a bunurilor sechestrate, cei condamnați pentru corupție nu vor se mai putea bucura de bunurile furate.

Un nou semnal încurajator pentru România a fost dat miercuri de premierul britanic David Cameron, ajuns pentru o vizită de o zi în București. Cameron a ținut să meargă personal la clubul Colectiv pentru un scurt omagiu în memoria celor 60 de victime, iar apoi a avut o întrevedere cu președintele Iohannis, la finalul căreia a vorbit despre locul Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată.

Recomandarea de lectură a redacției este astăzi un text despre cultura jihadiștilor, pe care vi-l propunem în contextul în care o altă știre importantă din presa de ieri a fost cercetarea sub control judiciar a islamistului Luigi din Craiova, cel reținut pentru că scria pe net că vrea să cumpere arme și că știe să facă bombe.