UPDATE Printr-un comunicat de presă, Comisia Europeană anunță un număr de 4.646 refugiați pentru România în condiții de urgență, suplimentar față de cei 1.705 stabiliți în mai. Transferul va fi însoțit de un sprijin de 780 milioane EUR.

 

 • Transferul va fi însoțit de un sprijin în valoare de 780 de milioane EUR, acordat din bugetul UE statelor membre participante, sprijin care include și o rată de prefinanțare de 50 %.
 • Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat în Parlamentul European că dorește să impună cote obligatorii de relocare a refugiaților din Europa ajungând la un total de 160.000 de persoane. 
 • Juncker a mai precizat că a elaborat o listă comună de state sigure de proveniență. El cere țărilor membre să aplice regulile comune de azil și intenționează să reformeze agenția Frontex pentru protecția comună a frontierelor.

 

Acordul Schengen nu va fi abolit, a mai spus Juncker.

Update Repartizarea pe țări în propunerea Comisiei Europene / Sursa: Comisia Europeană

Cotele de mai jos sunt suplimentare celor stabilite în mai și trecute prin Conisliul European (1.705, în cazul României)

Cote obligatorii refugiați (suplimentar celor stabilite în mai) 

Transferul s-ar efectua în funcție de o cheie de repartizare obligatorie bazată pe criterii obiective și cuantificabile (dimensiunea populației – cu o pondere de 40 %, PIB – cu o pondere de 40 %, numărul mediu al cererilor de azil din trecut – cu o pondere de 10 % și rata șomajului – cu o pondere de 10 %), potrivit comunicatului Comisiei Europene. Procedural, urmează supunera propunerii spre vot în Consiliul Uniunii Europene și în Parlamentul European.

Declarații Jean-Claude Juncker:

 • Mi-am asumat încă de la începutul mandatului că, în mandatul meu, Comisia Europeană va fi una cu un pronunțat caracter politic. Suntem oameni politici, nu politicieni. Iar aceste vremuri nu sunt cele de „business as usual”.
 • Nu este momentul pentru discursuri goale, ci momentul sincerității. E vremea să răspundem la întrebările importante cu care se confruntă UE.
 • UE nu se află într-o stare bună. Nu are sens să spun europarlamentarilor altceva decât acest fapt. Lipsește Europa din Uniunea Europeană și lipsește Uniunea din Uniunea Europeană.
 • Prioritatea astăzi este și trebuie să fie criza refugiaților. De la începutul anului, circa 500.000 de oameni au ajuns în UE. Oamenii fug de războiul din Siria, de ISIS și din Eritrea. Cele mai afectate state sunt Grecia și Italia.
 • Cifrele sunt impresionante, iar pe unii îi sperie. E însă vremea acțiunii curajoase din partea Uniunii Europene.
 • Prioritatea trebuie să fie umanitatea și corectitudinea istorică. Toți trebuie să ne amintim că Europa este un continent unde aproape toți am fost odată refugiați. Milioane de europeni au fugit de război și persecutare, de dictaturi.

  VEZI DETALII ISTORICE AICI PE EURACTIV
 • Suntem de prea puține ori mândri de istoria noastră de europeni și de construcția europeană. Astăzi, UE este considerată un loc de refugiu și exil. Acesta e motiv de mândrie, nu de teamă.

  CONTEXT EURACTIV: Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a pledat de la început pentru cote voluntare în privința preluării de refugiați și își menține poziția, precizând că România a propus, în iulie, primirea a 1.785 de refugiați pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. / Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că CSAT trebuie să decidă câți refugiați va primi România, adăugând că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult de 1.500. / Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat, miercuri, întrebat de cota de refugiați de circa 6.000 pe care România ar urma să o primească, că poziția României a fost pentru o cotă voluntară, iar cifra va fi supusă analizei interne și negocierii între statele membre UE.
 • UE astăzi este de departe cel mai bogat și cel mai stabil din lume. Cei care ne critică trebuie să admită că acesta este locul stabilității și păcii în lume. De asta trebuie să fim mândri.
 • Atâta vreme cât nu va fi pace în Siria și Irak, criza refugiaților nu se va termina. Putem ridica garduri, dar asta nu ajută la nimic. Nu există preț pe care nu l-ați plăti dacă ați fi în situația acelor oameni.
 • E adevărat că nu îi putem primi pe toți cei care fug de război. Ei reprezintă însă 0,11% din întreaga populație europeană.

  DETALII DESPRE OPERAȚUNI FRANCEZE ÎN SIRIA     
  DETALII DESPRE OPERAȚIUNI BRITANICE ÎN SIRIA
 • Luptăm împotriva ISIS, dar de ce nu vrem să îi acceptăm pe cei care fug de ISIS? 

  CONTEXT EURACTIV: Din Siria au ajuns anul acesta în UE circa 130.000 de refugiați. Din Irak circa 25.000.
 • Am arătat prea mult cu degetul în ultimele săptămâni. State membre s-au acuzat reciproc că nu fac destul și au acuzat Bruxelles-ul de lipsă de acțiune.

  ACUZAȚIILE LUI VIKTOR ORBAN AICI PE EURACTIV
 • Comisia Europeană a prezentat încă de pe vremea lui Jose Emanuel Barroso pentru a crea un sistem comun, european de azil. Acum avem standarde comune apropo de cum primim azilanți.

  CONTEXT EURACTIV: "Trebuie să creăm un sistem comun privind dreptul la azil”, a declarat, pe 24 august, președintele francez, Francois Hollande, într-o conferință comună cu cancelarul german, Angela Merkel. "În loc să așteptăm, mai bine ne organizăm și ne întărim politicile (privind dreptul de azil). Aceasta este propunerea Germaniei și a Franței”, a mai spus Hollande, avertizând că situația actuală va dura mult timp. 
 • Dar aceste standarde trebuie implementate peste tot și respectate în practica europeană. Înainte de vară, Comisia a început 32 de proceduri de infringement împotriva unor state membre pentru că nu implementează deciziile europene.
 • Alte proceduri de infringement vor urma în zilele următoare. 
 • 122.000 de vieți au fost salvate prin triplarea prezenței noastre pe mare. Fiecare viață pierdută e una prea mult, dar am sporit eforturile de salvare cu 250%.
 • Operațiunea comună Frontex beneficiază de sprijinul a 29 de state membre și membre Schengen. Și tot va trebui să facem mai mult.
 • Ruta mediteraneană s-a stabilizat. În august au venit 155.000 de oameni pe această rută.
 • Avem nevoie de un sistem structurat pentru a-i ajuta pe acești oameni. Avem nevoie să dăm dovadă de solidaritate pentru a-i primi. În acest moment, Italia și Grecia nu pot fi lăsate singure pentru a face față acestei imense provocări.
 • Aș vrea să laud eforturile Turciei, Iordaniei și Libanului. Aceste state, mult mai sărace decât noi, fac eforturi pe care trebuie să le recunoaștem ca atare.

  Detalii despre comparația cu aceste state găsiți aici, pe EurActiv.
 • Încă din luna mai am propus un mecanism de relocare a 40.000 de refugiați. Astăzi, propunem un alt mecanism obligatoriu de relocare de urgență a încă 120.000 de refugiați. 

  Context EurActiv - Cotele calculate la numărul nou refugiați sunt următoarele: Austria 4.853 / Belgia 5.928 / Bulgaria 2.172 / Croația1.811 / Cipru 447 / Cehia 4.306 / Estonia 1.111 / Finlanda 3.190 / Franța 30.783 / Germania 40.206 / Letonia 1.043 / Lituania 1.283 / Luxemburg 808 / Malta 425 / Olanda 9.261 / Polonia 11.946 / Portugalia 4.775 / România 6.351 / Slovacia 2.287 / Slovenia 1.126 / Spania 19.219 / Suedia 5.838
 • Cerem statelor membre să adopte aceste cote obligatorii la Consiliul JAI din 14 septembrie.
 • De data aceasta, toate statele trebuie să tragă în aceeași direcție. Fără poezii, fără discursuri. Vorbim despre ființe umane, iar aceeași situație ar putea apărea în Ucraina mâine. Nu avem voie să facem selecție pe criterii religioase sau de etnie.
 • Sigur, relocarea nu este unica soluție. De aceea, Comisia propune astăzi o listă comună de „state sigure de origine” pentru a accelera procedura de azil.
 • Statele din Balcani sau orice altă țară care poate îndeplini criteriile de aderare la UE va fi considerat stat sigur. Asta nu înseamnă că anulăm principiul de refugiu și de azil, dar lista va permite statelor membre să se concentreze pe refugiații din Siria de exemplu, care au nevoie urgentă de ajutor.

  CONTEXT EURACTIV: 
  Cancelarul Angela Merkel a declarat, recent, că ar trebui ca Executivul european ar trebui să realizeze o listă cu „state sigure” pentru a se putea stabili mai ușor cine poate și cine nu să ceară azil în țările UE. "Am căzut de acord că CE trebuie să alcătuiască o listă de state sigure, astfel încât statele europene să-și unească forțele pentru a ajuta Italia și Grecia să deschidă centre de înregistrare, iar cei care au au dreptul să solicite azil să fie trimiși înapoi în țările de origine”, a afirmat Merkel, într-o conferință comună de presă cu omologul spaniol, Mariano Rajoy.  Guvernul german are o astfel de listă cu „state sigure” ce includea, printre altele, statele din Europa de Est, odată devenite membre UE. Recenta criză a refugiaților a determinat Berlinul să extindă lista cu trei state din Balcanii de Vest – Serbia, Bosnia-Herțegovia, Macedonia. Recent, cancelarul Angela Merkel a propus ca pe listă să fie incluse alte trei state din Balcanii de Vest: Albania, Kosovo și Muntenegru.
 • E momentul să schimbăm fundamental și Convenția de la Dublin: avem nevoie de mai multă coeziune și solidaritate.

  INFOGRAFIC EURACTIV DESPRE SITUAȚIA CERERILOR DE AZIL ÎN UE
 • Propunem un mecanism permanent de relocare pentru a răspunde mai rapid pe viitor unor astfel de crize. O politică comună trebuie să includă și politici comune de integrare în statele unde refugiați primesc azil.

  DETALII AICI PE EURACTIV DESPRE SUSPENDAREA CONVENȚIEI DE LA DUBLIN DE CĂTRE GERMANIA.
 • Susțin cu tărie dreptul la muncă pentru azilanți în timp ce aplicația lor este procesată. Munca ține de demnitate, așa că trebuie schimbate legislațiile naționale pentru ca aceștia să poată munci încă din prima zi.

  CONTEXT EURACTIV: Camera de comerți și industrie a Germaniei a cerut același lucru guvernului federal condus de Angela Merkel. De asemenea, firmele germane cer ca azilanții care se află în procese de învățământ profesional să fie lăsați să își termine stagiile de muncă chiar și în cazul în care se decide repatrierea acestora. Practic, companiile germane cer amânarea repatrierii până la finalizarea stagiului.
 • Am eliminat controlul la granițe în interiorul spațiului Schengen, iar spațiul Schengen nu va dispărea. Însă cealaltă față a monedei este că trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja granițele exterioare.
 • Acordul Schengen nu va fi abolit în mandatul acestei Comisii.

  DETALII EURACTIV AICI despre pericolul în care se află acordul de liberă circulație.
 • Frontex trebuie transformat într-o pază de frontieră și coastă comună a Europei. Asta va costa bani, dar analizăm posibilitatea.

  CONTEXT EURACTIV: Bugetul agenției Frontex a fost mărit în februarie anul acesta cu 17,5%, ajungând la 114 milioane euro. Cea mai mare parte a acestei suplimentări se adresează operațiunilor maritime și analizelor de risc.
 • Trebuie să deschidem și canale sigure și legale de migrație. Dar asta nu va ajuta la rezolvarea crizei actuale. Trebuie să existe cote deschise și legale pentru a descuraja traficul. Suntem un continent ce îmbătrânește. Migrația trebuie să devină dintr-o problemă într-o resursă.
 • Propunem constituirea unui fond de urgență în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru statele din Sahel și Nordul Africii. Mă aștept ca toate statele să contribuie.
 • Nu vreau să las impresia că această criză se va sfârși în curând. Europa înseamnă studenții din gările din Munchen și Passau care îi primesc cu aplauze pe refugiați. Europa în care vreau să trăiesc înseamnă oamenii care sunt dispuși să ajute. Nu vreau să trăiesc într-o Europă care nu vrea să ajute. Contez pe voi, pe toate statele membre, în acest sens.

Alte declarații pe alte teme: 


 • Aș vrea să aduc în discuție și situația Greciei, țară care îmi este foarte aproape de suflet.
 • Comisia a fost ținta unor atacuri din partea unor state membre, care nu au fost dispuse să participe la găsirea unor soluții pentru a ajuta această țară. Comisia trebuie să susțină Grecia, pentru că, în caz contrar, ar fi un semn de slăbiciune.
 • Este absolut esențial să susținem că prăbușirea Greciei nu este o opțiune. I-am spus premierului grec Alexis Tsipras că nu sunt un magician, nu îi putem susține cu orice cost.
 • Am convenit asupra unui program și aș vrea ca acesta să fie respectat și toate viitoarele guverne de la Atena. În trecut, autoritățile elene au fost ignorate propunerile noastre.
 • Astăzi, 35 miliarde de euro au fost alocate pentru a asigura creșterea economică în Grecia și aș vrea ca această ofertă să fie respectată și acceptată ca atare în Grecia. Criza nu s-a încheiat, desigur.
 • Rata șomajului în Grecia este la un nivel inacceptabil, în condițiile în care dreptul la muncă este extrem de important.
 • Vom lansa în viitorul apropiat un program detaliat și cred că toți cei implicați trebuie să depună eforturi pentru a-l pune în aplicare.
 • Ucraina trebuie să primească ridicarea vizelor turistice anul acesta.

  DETALII DESPRE PROMISIUNEA LUI JUNCKER DE A RIDICA VIZELE PENTRU UCRAINA
 • Securitatea și granițele UE sunt de neatins și aș vrea ca acest lucru să fie bine înțeles la Moscova. Țările baltice și Polonia sunt membri importanți ai UE și trebuie să îi protejăm.
 • Aș vrea să distribui o broșură pe problema schimbărilor de climă, pentru că acestea reprezintă un subiect extrem de important. E posibil ca, în viitor, să ne confruntăm cu un val de refugiați din această cauză. Europa nu este neutră pe acest subiect și trebuie să fie un model pentru alții.