Curtea Constituțională a concluzionat că președintele R. Moldova ar putea fi suspendat pentru refuzul repetat de a numi în funcție o candidatură propusă de premier în funcţie de ministru, cum s-a întâmplat în cazul Eugen Sturza.

UPDATE

"Curtea a constatat încălcarea Constituției, fapt care justifică suspendarea din funcție a președintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat fostul preşedinte al CC Alexandru Tănase în cadrul emisiunii "Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, relatează Agora.md.

***

Igor Dodon susţine o conferinţă de presă în care lansează ameninţări şi susţine că decizia CC serveşte intereselor unui partid politic - PDM.

"Curtea Constituţională poate interpreta Constituţia, dar, categoric, nu poate institui noi norme constituţionale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituţionale. Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acţiuni nu pot fi numite", a afirmat preşedintele moldovean.

"O să răspundeţi pentru asta. Vine timpul. Fiecare acţiune şi decizia a dvs. o să fie examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. O să fie altă componenţă a CC şi pentru fiecare decizie fiecare dintre dvs. veţi răspunde... N-o să vă scape nici cetăţenia românească. O să vă prindem noi", a ameninţat Dodon.

"Eu port responsabilitate în faţa cetăţenilor ... nu voi ceda, nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord...indiferent de deciziile Curţii", spune Dodon.

Decretul va fi semnat, cel mai probabil, de domnul Andrian Candu (preşedintele Parlamentului), dar eu nu-l voi primi pe ministrul Apărării în Consiliul Suprem de Securitate a Ţării, legimitatea lui va fi zero.

  • Rămân în funcţie şi devotat angajamentelor luate în faţa cetăţenilor, cei ce îşi bat joc de voi vor răspunde.
  • trebuie să trecem la stat prezidenţial, vă cer suportul.
  • unica soluţie: alegeri anticipate şi stat prezidenţial.

***

În urma refuzului lui Igor Dodon, Guvernul de la Chişinău s-a adresat Curții Constituționale cu rugămintea de a debloca situația.

"Declanșarea blocajului instituțional a fost însoțită de multiple declarații ale președintelui și intenția de a promulga legile, a numi miniștrii, dar și lipsa de respect față de Constituție. Președintele exercită presiuni pe care Curtea le califică drept intimidare. Președintele R. Moldova poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere. Cu toate acestea, voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj constituțional. CC a constatat că președintele are dreptul să verifice candidatul, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru. Alegerea președintelui prin mod popular nu îl transformă într-un opozant al Parlamentului, el continuă să joace un rol de putere neutră", precizează instanţa, citată de Agora.md.

Curtea reiterează că înt-un sistem parlamentar, șeful statului e detașat de partidele politice și joacă rolul unui arbitru.

"În cadrul formării guvernului există un acord dintre prim-ministru, Parlament și președinte, iar elementul central este programul de guvernare și nu miniștrii. Remanierea guvernamentală nu necesită intervenția parlamentului, fiind o procedură internă. Simetric, șeful statului nu are nicio putere asupra remanierii, puterea reală în ceea ce privește remanierea și numirea aparține prim-ministrului", a mai stabilit CC.

Refuzul presedintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui, notează Unimedia.md.

Igor Dodon, aflat de mai mult timp în conflictul cu Guvernul moldovean, a refuzat în două rânduri candidatul propus de premier pentru funcţia de ministru al Apărării. La momentul celei de-a doua respingeri, președintele prorus al Republicii Moldova a admis că există riscul ca el să fie demis, dar a avertizat că "furia poporului va fi pe măsură".