Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susţinut o conferinţă de presă, la Bruxelles. Dăncilă a spus că nimeni nu intervine în activitatea justiţiei în România.

Live text:

Jean-Claude Juncker:

  • e a cincilea premier român pe care am plăcerea să-l întâlnesc de la începutul mandatului meu, aş dori ca acest ciclu să fie întrerupt şi ea să rămână mai mult timp. Încep să pierd numărul şirul.
  • responsabilitatea Preşedinţiei române la Consiliul UE e mare, având în vedere discuţiile privind bugetul post-Brexit.
  • i-am transmis premierului că locul României e în Schengen, nu mai există niciun motiv pentru a exclude România din acest spaţiu.
  • am vorbit despre statul de drept, am convingerea că se vor face eforturi pentru buna funcţionare a sistemului judiciar.
Viorica Dăncilă:
  • dimensiunea europeană va fi importantă pentru Guvern, vom face eforturi pentru o cooperare transparentă.
  • am vorbit despre susţinerea politicii agricole comune şi de coeziune.
  • drumul european al României e legat de Juncker, sperăm ca în mandatul său să intrăm în Schengen şi să se ridice MCV "pentru că nu e normal ca România să preia Preşedinţia UE cu o sancţiune".

Întrebări:

Întrebat ce asigurări a primit că nu va fi afectată activitatea sistemului judiciar din România, Juncker spune că a discutat cu Dăncilă despre statul de drept într-o atmosferă amicală, precizând că nu e îngrijorat, întrucât sistemul judiciar funcţionează, iar preşedintele Iohannis veghează în acest sens. El a mai spus că noul premier a ataşat de regulile statului de drept.


"Eu cred în libertatea justiţiei, cred în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei şi am specificat domnului preşedinte că, atunci când va exista o îndoială, trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general, pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulţumeşte la nivel european",

a declarat Dăncilă, răspunzând aceleaşi întrebări.

La întrebarea privind avertismentul lansat de Kovesi în legătură cu asaltul unor politicieni asupra DNA şi raportul de mâine al lui Tudorel Toader, Viorica Dăncilă a spus: "E o întrebare la care nu pot să vă răspund. Cred că justiţia trebuie să fie independentă, să vedem raportul pe care-l va prezenta ministrul Justiţiei, nu am avut nicio discuţie privind acest aspect, pentru că eu cred că în justiţie nu trebuie să intervină nimeni...Trebuie să lăsăm justiţia să-şi facă datoria".

Ea a mai spus că nimeni în România nu intervine în activitatea justiţiei.

În acelaşi timp, ea susţine că trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie.

Un jurnalist cere o explicaţie privind păstrarea lui Darius Vâlcov în postul de consilier după condamnarea în primă instanţă, în condiţiile în care premierul a declarat că are încredere în sistemul de justiţie:

„După câte ştiu eu, domnul consilier Vâlcov a fost condamnat nu definitiv şi am spus înainte că prezumţia de nevinovăţie trebuie să existe până la o condamnare definitivă. E directivă europeană în acest sens, iar eu nu fac decât să respect o directivă europeană, pe care eu, în calitate de europarlamentar, am votat-o în Parlamentul European. Dacă va fi o decizie definitivă vă asigur că atitudinea mea va fi total schimbată”, a spus Dăncilă.