Klaus Iohannis a transmis marți mai multe mesaje managerilor de spitale, solicitându-le să elaboreze un plan pentru ”un scenariu extrem”. Președintele le-a mai cerut să-i protejeze pe medici și celelalte cadre medicale.

”Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean. Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la începutul videoconferinței cu managerii de spitale, premierul Ludovic Orban, ministrul de interne, Marcel Vela, ministrul sănătății, Victor Costache, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, și ministrul transporturilor, Lucian Bode.

Președintele le-a spus managerilor de spitale că știe că se confruntă cu ”probleme reale” în contextul acestei situații epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare.

”Trebuie să vă canalizați toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condițiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienți, atenție, cu protejarea în egală măsură a personalului medical. Ca atare, vă rog să asigurați: protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele. Doi - Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că e imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari și le-a cerut managerilor să identifice toate sursele de achiziție.

”Este necesar să transmiteți ordine clare către angajați privind utilizarea mijloacelor de protecție. Să vă informați asupra substanțelor care trebuie achiziționate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul sănătății și a procedurilor de achiziție. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale sunt extrem de importante. Să realizați instruirea personalului și să informați în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unități spitalicești, ca și asupra protocoalelor de diagnostic și tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului sănătății”, a subliniat șeful statului.

El a mai adăugat că trebuie asigurat programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale. Totodată, trebuie acoperit deficitul de personal, în condițiile instituite de Decretul prezidențial, cu posibilitatea angajării de personal medical: ”Puteți să apelați la voluntari, la studenți, la cadre medicale militare în rezervă”.

Iohannis i-a sfătuit pe cei din sistemul medical să evite panica.

”Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitați panica! Asigurați un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiții de criză, care dă încredere și pacienților, dar și personalului medical. Este esențială o bună comunicare cu autoritățile, cu toți angajații, dar și cu pacienții. Și pacienții vor să știe ce se întâmplă”, a afirmat președintele.

Klaus Iohannis i-a cerut ministrului sănătății, Victor Costache, să asigure facilitați în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic.

”De asemenea, domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat faptul să e nevoie de elaborarea unui plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu noul coronavirus:

”Este un scenariu extrem, știu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiți. Am luat și luăm în continuare toate măsurile de prevenție, de restricționare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu. Am văzut ce s-a întâmplat în alte țări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp și au apărut probleme majore”.