Premierul a subliniat că abrogarea OUG de modificare a legislației penale este o dovadă a faptului că au fost înțelese mesajele celor care au ieșit în stradă.

UPDATE:

Într-o declarație de presă făcută după discuțiile purtate cu oficialii de la Bruxelles, premierul Sorin Grindeanu a spus că autoritățile române vor solicita Comisiei Europene clarificarea unor prevederi din recentul raport MCV.

Întrebat dacă oficialii europeni au cerut vreo garanție referitoare la sistemul judiciar și la modificările care urmează să se facă în acest domeniu, Grindeanu a spus că nu a primit un „to do list”.

Pe de altă parte, prim-ministrul Grindeanu spune că apreciază creativitatea protestatarilor și că decizia Guvernului de a abroga Ordonanța 13 este o dovadă a faptului că Executivul a respectat opinia celor care au ieșit în stradă.

„Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfășurate în ordine, ba chiar apreciez (...) foarte mult creativitatea de care mulți dintre concetățenii noștri au dat dovadă în această perioadă. (...) Mesajele pe care le-au transmis le-am înțeles”, a declarat premierul Grindeanu într-o conferință de presă la Bruxelles.

Premierul a subliniat că abrogarea OUG de modificare a legislației penale este o dovadă a faptului că au fost înțelese mesajele protestatarilor.

„Chiar dacă la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, chestiuni pe care noi le-am avut în țară, înseamnă că decizia ta n-a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie s-o retragi și lucrul ăsta l-am făcut”. 

+++++

Știrea inițială

Premierul Sorin Grindeanu și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au discutat vineri, la Bruxelles, despre principalele teme de pe agenda europeană, dar și prioritățile Guvernului României.

Donald Tusk a apreciat angajamentul Guvernului pentru consolidarea proiectului european și soliditatea Uniunii Europene, în condițiile în care România se pregătește să preia Președinția UE în primul semestru din 2019.

De asemenea, premierul Grindeanu a prezentat prioritățile guvernului, cu accent pe măsurile economice de stimulare a creșterii economice și ocupării, „extrem de importante în actualul context european și de interes direct pentru cetățeni”, transmite Guvernul într-un comunicat. Șeful executivului a reafirmat angajamentul guvernului de a continua lupta împotriva corupției, sens în care și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu instituțiile europene.

„În ceea ce privește temele europene, implicarea și consolidarea rolului României în UE sunt priorități pentru guvernul de la București. Unitatea UE și sprijinul pentru aprofundarea integrării europene sunt esențiale, dacă ne uitam la provocările actuale, interne și externe, cu care se confruntă UE”, a spus premierul.

„Orice inițiative care ar duce spre divizare trebuie combătute cu fermitate”,

a subliniat premierul Sorin Grindeanu. 

Donald Tusk a subliniat necesitatea înregistrării unor progrese în lupta anticorupție și a insistat asupra asigurării ireversibilității acestui proces, un mesaj transmis premierului și de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o întâlnire bilaterală de joi.

Premierul s-a mai întâlnit la Bruxelles și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.