În situația actuală din Orientul Mijlociu e nevoie de realism: dreptul Israelului de a exista nu trebuie pus niciodată în discuție, dar ar fi bine să se țină cont și de faptul că palestinienii au drepturi.

Luni au existat două linii narative din Orientul Mijlociu. Una a curs astfel: În urmă cu 70 de ani a fost fondat Statul Israel. Într-o regiune în care despotismul era și continuă să fie forma obișnuită de guvernare, a apărut o comunitate unică în multe feluri -  puternică din punct de vedere militar, prosperă din punct de vedere economic și inovatoare, democratică, modernă și tradițională în același timp, comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A doua linie narativă se învârte în jurul sorții palestinienilor, care văd în formarea Statului Israel o catastrofă pentru ei. După cum nota și New York Daily News, în timp ce Ivanka Trump zâmbea fericită la ceremonia inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim, în apropiere, la granița dintre Israel și Fâșia Gaza zeci de palestinieni erau uciși și peste 2.000 răniți.


Protestul a fost îndreptat chiar împotriva mutării misiunii diplomatice americane de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Donald Trump a recunoscut Orașul Sfânt drept capitală a Statului Israel. Acest pas reprezintă un triumf pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și o tragedie pentru arabi. Multe state, inclusiv occidentale, văd mișcarea ca pe o acțiune unilaterală a SUA, care îndepărtează perspectiva unei soluții la situația din zonă.

Pentru palestinieni, decizia reprezintă distrugerea visului privind stabilirea capitalei lor la Ierusalim. Nu poate fi negat faptul că disponibilitatea pentru o soluție cu două state începe să dispară în Israel. Dar dacă dreptul Israelului de a exista nu trebuie pus niciodată în discuție, la fel de adevărat e că și palestinienii au drepturi.

Aflat la Viena, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a precizat că nu există un plan B, în condițiile în care soluția celor două state, susținută până acum, nu mai pare de actualitate. 

SUA blochează o rezoluție ONU privind investigarea violențelor

Ministrul palestinian al Sănătății, Jawad Awad, a acuzat Israelul de "masacrul demonstranților neînarmați", în timp ce MAE israelian a susținut că responsabilitatea pentru morți aparține organizației Hamas, care s-ar afla în  spatele unei campanii de sabotare a dispozitivelor israeliene de securitate, relatează Deutschlandfunk.de.

Armata israeliană a transmis într-un comunicat că militarii au tras doar în cazuri de urgență, acuzând protestatarii palestinieni că au lansat pietre și obiecte care ardeau asupra forțelor de securitate israeliene.

Forțele aeriene israeliene au efectuat trei raiduri aeriene asupra centrelor de antrenament ale Hamas, în urma unor schimburi de focuri între soldați și membri ai organizației teroriste.


Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească marți în urma violențelor de la frontiera cu Fâșia Gaza. Organizată la inițiativa Kuweitului, reuniunea este programată la ora 14:00 GMT, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Luni, printre membrii Consiliului de Securitate al ONU a circulat draftul unei declarații care cerea o investigație independentă a incidentelor de la granița israeliano-palestiniană. Potrivit unor surse diplomatice citate de DPA, declarația a fost blocată de SUA.