Marea Britanie nu se va închide după Brexit pentru "oamenii cu talent, ambiție și hotărâre", dar ea va fi cea care își va controla sistemul de imigrație, nu Bruxellesul.

Potrivit unui comunicat MAE de marți după-amiază, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni convorbiri cu ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, cu ocazia vizitei acestuia în România.  

"Consultările cu partea britanică au oferit prilejul unui amplu schimb de opinii privind stadiul și perspectivele cooperării politico-diplomatice bilaterale, consolidarea Parteneriatului Strategic (lansat în anul 2003) și situația comunității românești din Marea Britanie în context Brexit...  În acest context, s-a discutat despre perspectiva continuării implicării Marii Britanii în domeniul securității și apărării, la nivel european, post-Brexit. Demnitarul român a salutat dinamica colaborării militare, aflată anul acesta la un nivel deosebit de intens și a subliniat importanța cooperării aprofundate dintre România și Marea Britanie. Cele două părți au reafirmat angajamentul de consolidare a Parteneriatului Strategic inclusiv prin identificarea unor noi oportunități de acțiune sectorială", precizează MAE.

De asemenea, Meleșcanu a reafirmat în cadrul întrevederii rolul comunității românești din Marea Britanie, componentă semnificativă a relației bilaterale, și importanța pe care Guvernul României o acordă protecției drepturilor cetățenilor săi din Marea Britanie, în contextul negocierilor privind retragerea Marii Britanii din UE. Astfel, a fost evidențiat gradul ridicat de integrare al comunității românești în societatea britanică, precum și valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce țării gazdă.

***

Aflat la București, într-o vizită învăluită în secret, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat pentru Agerpres că românii nu trebuie să fie îngrijorați după Brexit, deoarece sunt "membri extrem de valoroși ai societății noastre".

"Îi iubim. Au o contribuție uriașă la economia Regatului Unit, la cultura britanică...Credem că sunt jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România. Vrem să îi păstrăm, vrem să ne asigurăm că se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate", a declarat Boris Johnson.

"Nu ne vom închide. Dacă oameni cu talent, ambiție și hotărâre vor să vină, vom continua să fim deschiși. Dar vom avea un sistem pe care noi îl controlăm, nu Bruxellesul. Asta este diferența. Ne vom ocupa singuri de sistemul nostru de imigrație", a spus șeful diplomației britanice.

După discursul de vineri, de la Florența, al premierului Theresa May privind Brexit-ul, ministrul Boris Johnson face un mic turneu în aceste zile la Praga, București și Bratislava. Luni, el a avut luni o întrevedere cu șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, dar Ministerul de Externe nu a transmis niciun comunicat după întrevedere.