Peședintele Klaus Iohannis a avut vineri consultări cu partidele parlamentare, sistem de teleconferință. În urma discuțiile, el l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

UPDATE 


Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

+++

  • Am discutat cu toate partidele și pot trage câteva concluzii.
  • Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație foarte specială și că nu e loc de răfuieli politice, ci e nevoie de soluții, și asta foarte urgent.
  • Am primit o singură propunere de prim-ministru
  • Acum, avem un guvern în funcțiune, care a lucrat foarte serios de la învestire
  • Guvernul Orban a lucrat foarte bine de când a început criza coronavirus, rezultatele se văd, avem relativ puține cazuri
  • E imposibil de imaginat ca în timpul acestei lupte să schimbăm totul peste noapte, fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa
  • Singura propunere a Ludovic Orban, l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru
  • Am promisiuni de la mai multe partide că Guvernul va fi votat cu celeritate, posibil chiar mâine.

”Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare, în așa fel încât în foarte scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire a Guvernului Orban. Un vot care, sigur, se va da în condiții foarte speciale, dar am toată încrederea că Parlamentul are toate datele și are toate posibilitățile pentru a trece cu bine prin această procedură. Mă aștept, de la toate partidele, de la toți politicienii responsabili din Parlamentul României să fie parte a acestui efort comun de rezolvare a situației, de finalizare a acestei crize politice, în așa fel încât să putem să ne concentrăm sută la sută pe combaterea infecțiilor cu coronavirus”.

+++

Anterior declarației președintelui, Marcel Ciolacu le-a transmis parlamentarilor PSD să voteze sâmbătă un Guvern stabil.

Președintele interimar al PSD și lider al Camerei Deputaților a stabilit deja un plan, potrivit căruia sâmbătă dimineata, într-o singură sală vor fi audiați miniștrii propuși, cei aflați în carantină urmând a fi audiați prin sistemul video. 

Ciolacu le-a mai spus social-democraților că votul de învestitură se va da într-o sală dezinfectată, unde se va intra unul câte unul pentru a vota.

+++

Președintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, potrivit unor surse liberale citate de Agerpres.

+++

''Președintele și PNL trebuie să înceteze imediat acest joc și să își aducă aminte care le este rolul și locul ce le-au fost încredințate de români. Cerem o decizie rapidă asupra celui care va forma Guvernul, o modalitate de consultare care nu trebuie să fie neapărat față în față, pentru că trăim într-o era digitală, și un vot în Parlament care se poate face de la orice distanță. România trebuie să aibă un guvern responsabil la finalul zilei de astăzi, nu după încă sute de negocieri de împărțire a posturilor și beneficiilor", se arată într-un comunicat al Alianței USR PLUS.

România ar fi putut avea un guvern, dar "PNL a preferat să rămână în logica unui joc politic iresponsabil", mai transmite Alianța.

+++

Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială, în contextul în care un senator PNL a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar premierul interimar, miniștrii și parlamentarii liberali vor intra la izolare. 

Senatorul PNL Vergil Chițac,testat pozitiv cu COVID-19/Orban intră în izolare/Alt liberal, suspect

Mai mult pe EurActiv »